Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 jan 2014 09:17

Här är nya supermaten som håller dig frisk

Att lägga till några riktiga näringsbomber i form av så kallad supermat till den dagliga kosten kan förbättra din hälsa. Supermaten kan hjälpa till att hålla envisa vinterförkylningar och dagisbaciller på armlängds avstånd.

– Supermat är helt enkelt mat och medicin i ett, säger John Opsahl som har skrivit boken ”Supermat – läkande mat från naturens hjärta”.

Du kan enkelt förbättra din hälsa och stärka ditt immunförsvar med hjälp av nya supermaten - extra hälsosamma tillägg som du kan peppa din vanliga kost med.

Enligt John Opsahl innehåller maten vi äter mindre näring än tidigare och vi kan vara både överviktiga och undernärda samtidigt. För att bli hälsosammare och må bättre bör vi därför införa mer supermat i vår dagliga kost. John Opsahl har ingen västerländsk medicinsk utbildning, men har utövat folkmedicin i över 25 år och jobbar utifrån det holistiska sättet att se på hälsa där sinne, kropp och liv ses som en enhet.

– Supermat innehåller flera av de näringsämnen vi får för lite av dagens industriella mat. Typiska effekter är bättre matsmältning, mer energi, starkare immunförsvar och klarare hud och ögon.

"Kan berika kosten"

John Opsahl säger att flera studier visat att exempelvis algen spirulina är så potent att det inte behövs mer än två till fyra gram per dag för att uppnå mätbara effekter på hälsan. Det finns alltså inget behov av stora mängder. Han rekommenderar att du börjar dagen med en supermatssmoothie bestående av olika sorters supermat.

– Men för mig är det en viktig poäng att supermat kan berika kosten du redan äter. Du behöver inte göra några stora ändringar, bara lägga till. Därför brukar jag kalla supermat för en antidiet.