Foto: Malte Danielsson

Här är maten som skyddar dig mot skador från solen

Servera solskydd till lunch!

Räkor, tomater och avokado innehåller ämnen som bygger upp kroppens försvar mot solen.

Och det gör bären och chokladen du kan avnjuta till efterrätt också.

Säkraste sättet för att skydda huden är att ha på sig kläder och vara i skuggan. Men vad du äter är inte helt oviktigt, i en lång rad livsmedel finns det ämnen som skyddar huden.

Här är några av godsakerna som hjälper din hud i kampen mot solskador:

Tomater. En brittisk studie har visat att om du äter fem matskedar tomatpuré per dag så motsvarar det SPF 1.3. Orsaken är att tomaten är laddad med lykopen, det röda färgämnet som är en antioxidant och som bekämpar de fria radikaler som uppstår av uv-strålning. Dessutom innehåller tomaten prokollagen, som skyddar mot uppkomsten av rynkor.

Skaldjur och nötter. Studier vid University of Edinburgh visar att hudceller som behandlats med selenium, som finns i rikliga mängder i fisk, skaldjur och nötter, inte skadas av uv-ljus.

Orange och grönt. Morötter, honungsmelon och aprikoser är liksom broccoli och spenat är nämligen rika på betakaroten som hjälper kroppen att bygga upp ett skydd mot solen - om man äter dem i tio veckor.

Avokado. Livsmedel med enkelomättade fettsyror, som finns i avokado, olivoljor, nötter och frön, lagras i huden och skyddar mot skador på cellerna. Vitamin E:et i fetterna skyddar från rodnad och rynkor. Dessutom hjälper fettet kroppen att ta upp lykopen och betakaroten.

Iste. En lång rad studier visar att ett ämne i svart te förbättrar hudens försvar mot UV-skador.

Och till slut: en extra nyttig efterätt

Mörk choklad innehåller flavonoider, ett ämne som tyska forskare har upptäckt ger bättre motståndskraft mot UV-strålning.

Körsbär, vinbär och björnbär innehåller antioxidanten cyanidin som är fyra gånger mer verksamt än E-vitaminer som skydd mot solskador.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!