Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
"JAG HAR VANT MIG". Marianne Atlegård har bland annat provat läkemedel för att komma till rätta med sitt problem - men det finns fler knep för att slippa gå upp och kissa på natten.
"JAG HAR VANT MIG". Marianne Atlegård har bland annat provat läkemedel för att komma till rätta med sitt problem - men det finns fler knep för att slippa gå upp och kissa på natten.
"JAG HAR VANT MIG". Marianne Atlegård har bland annat provat läkemedel för att komma till rätta med sitt problem - men det finns fler knep för att slippa gå upp och kissa på natten.
"JAG HAR VANT MIG". Marianne Atlegård har bland annat provat läkemedel för att komma till rätta med sitt problem - men det finns fler knep för att slippa gå upp och kissa på natten. Foto: Peter Krüger

Här är knepen för att slippa kissa på natten

Kissar du ofta? Då är du långt ifrån ensam. Flera hundratusentals svenskar springer upp flera gånger varje natt för att gå på toaletten.

Marianne Atlegård, 72, är en av dem. Det har varit nätter där hon sprungit till toaletten tio gånger för att kissa.

- Det är förjävligt, jag får bara 1,5-2 timmars sömn innan jag måste upp igen. Det har hållit på så i flera år, säger hon.

EXPERTERNAS TIPS

1 Gå till läkare

Om du kissar fler än två gånger per natt och störs av det kan du gå till läkaren för att få orsaken utredd. Det kan bero på flera saker, dels hjärtsvikt, ålder eller hormonet ADH.

 

2 Drick mindre

Timmarna innan du ska sova är det viktigt att se över vätskeintaget.

Kaffe, te och alkohol är extra vattendrivande. Normal mängd vätska per dygn är en till en och en halv liter.

 

3 Mat att undvika

Mat som soppor, frukt och grönsaker innehåller mycket vätska - vilket kan göra dig kissnödig.

 

4 Träna på att hålla dig

Du kan träna din blåsa genom att kissa mer sällan. Kissa inte i förebyggande syfte - utan endast när du verkligen behöver det. Genom att försöka hålla sig längre mellan toalettbesöken tränas blåsan på att hålla större volymer.

 

5 Läkemedel

Det finns läkemedel som gör att vätskan samlas i kroppen vilket gör att du under nattetid inte behöver springa på toaletten lika ofta. Minirin är ett sådant läkemedel.

 

6 Gymnastik

För den som har problem kan det hjälpa med bäckenbottenträning. Det kan vara bra att ta hjälp av en sjukgymnast för att veta att man tränar på rätt sätt.

Att gå på toaletten på natten stör sömnen. Nattlig urinträngning, nokturi, är dessutom vanligt. Omkring varannan person som är över 50 år går upp en eller flera gånger på natten.

- Det är väldigt vanligt, men alla har inte problem med det. Att gå upp en gång per natt brukar inte vara några problem, två gånger per natt klarar de flesta men när det börjar bli runt tre gånger börjar ofta besvären, säger Lars Malmberg, överläkare på urologkliniken SUS.

LÄS OCKSÅ: 15 saker du verkligen borde veta om ditt kiss

Hur "ofta" innebär att kissa ofta?

Normalt är att kissa fyra till åtta gånger om dagen och en vuxen person kissar vanligtvis mellan 1,5 och 2 liter per dag. Marianne Atlegård går fler gånger än så.

- Jag brukar gå fyra-fem gånger. Men jag har behövt gå upp tio gånger någon natt också, en bra natt går jag två gånger, säger hon.

- Jag har börjat vänja mig, man gör det konstigt nog. Men jag är jämt trött och brukar sova en timme på eftermiddagen för att kompensera. Sedan har jag och min man varit tvunga att ha varsina sovrum eftersom jag väcker honom när jag springer till toan hela tiden.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

Få söker vård - trots att hjälp finns

Men det finns knep för att dra ned på toalettbesöken. Problemet är att få söker hjälp.

Enligt Netdoktor, som gjort en upplysningskampanj, visar det sig att nästan hälften av de som går upp flera gånger per natt för att kissa eller har barn som kissar i sängen undviker att söka hjälp.

- Om du går ofta kan du fundera på vad du äter och dricker. Kaffe är inte så bra, samma sak är det med frukt, en apelsin innehåller väldigt mycket vatten. Försök att dra ned på sådant timmarna innan läggdags, säger Gunilla Varhos, uroterapeut på Kvinnokliniken i Västerås.

Du kan också göra knipövningar och försöka träna blåsan genom att gå på toa mer sällan.

- Men om man redan gör det kan man söka sig till vårdcentralen till att börja med för att få hjälp. Man kan tillexempel äta en del tabletter som gör att man kanske bara behöver gå på toaletten en gång per natt, säger Lars Malmberg.

Det finns tabletter

Marianne Atlegård har provat att äta tabletten minirin - som har effekten att vätskan samlas i kroppen och du slipper gå på toaletten lika ofta.

- Jag har slutat med det, jag har vant mig i stället. Då gick jag upp två gånger per natt men fick kissa väldigt mycket på morgonen i stället. Jag kunde nästan sitta och käka frukost på toaletten, säger hon.