Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 maj 2010 15:13

Uppdaterad 20 maj 2010 15:39

Här är faktorerna som kan ge dig stroke

De flesta som får en stroke är äldre än 45 år.
Men ungefär 300 personer om året är mellan 18-45 år när de drabbas.
Det är nästan en person om dagen.
- Stroken kommer nästan alltid som en blixt från klar himmel, men inte alltid. Ungefär 20 procent av de yngre som får en stroke är redan inlagda på sjukhus för en skada, förgiftning eller liknande, säger Andreas Terent, överläkare inom akutsjukvården och professor i strokemedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fastnar i lungan


I många fall hittar läkarna ingen direkt orsak till att unga personer drabbas av stroke. Men en del har en skada på ett blodkärl. Det kan vara ett kärl som har blivit utsträckt och fått en bristning i blodkärlsväggen. Då har blod strömmat in i kärlväggen och bildat en förträngning. Det kan göra att proppar uppstår, och dessa kan lossna och vandra upp till hjärnan.
- Proppar kan vandra över från vener till artärer om det finns en glipa i hjärtats förmak. Annars fastnar propparna i lungorna.

Koll på blodtrycket


P-piller är en känd riskfaktor för att yngre kvinnor ska drabbas av stroke. Men p-piller ger oftare proppar i lungor och ben. Annars är det större risk för en stroke i samband med en graviditet. Man vet inte säkert om stress påverkar, men extrem stress som arbetslöshet eller migration kan göra det. Andreas Terent.
- Ett högt blodtryck är den största riskfaktorn, du ska absolut hålla koll på ditt blodtryck. Det kanske inte är nödvändigt när du är 25 år, men när du närmar dig 40 ska du ha koll.
Varje år insjuknar ungefär 30 000 personer i stroke. Cirka 20 procent är under 65 år.
Får man stroke som ung har kroppen större möjligheter att återhämta sig.

Relaterat