Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Forskare har designat en låt som gör bebisar glada.
Forskare har designat en låt som gör bebisar glada.
Forskare har designat en låt som gör bebisar glada.
Forskare har designat en låt som gör bebisar glada. Foto: SHUTTERSTOCK

Här är den – sången som gör bebisar glada

Går det att göra en låt som gör bebisar glada? Den frågan ställde sig två brittiska forskare. Tillsammans med Imogen Heap bestämde se sig för att designa den ultimata låten. Längst ner i artikeln kan du lyssna på sången som får det att dra i smilbanden på alla småbarn. 

Cornelia Thomasson

Det finns en hel uppsjö av forskning kopplat till hur vuxna människor reagerar på musik. Men när det kommer till små barn och bebisar är det lite glesare. I synnerhet när det kommer till deras musikaliska preferenser. Vad för musik gör bebisar glada? 

Två forskare vid Goldsmiths University of London, Caspar Addyman och Lauren Stewart, har svaret. Tillsammans med Grammis-belönade musikern Imogen Heap och 2 300 brittiska småbarnsföräldrar har de tagit fram den ultimata glad-låten för bebisar.

– Tidigare har forskare undersökt hur ljud och musik kan lugna och trösta bebisar. Men få har fokuserat på vilka ljud som gör bebisar glada, säger Addyman i ett pressmeddelande.

De här ljuden fick barnen att skratta

Det är sedan innan känt att små barn föredrar harmonisk musik framför dissonant och att bebisar föredrar kvinnoröster, i synnerhet när de pratar "bebisspråk". Forskarna tog med sig detta i utformandet av låten. 

De frågade också 2 300 föräldrar runtom i Storbritannien vilka ljud som fick deras småbarn på bra humör. Nysningar, olika sorters djurläten och bebisskratt toppade listan och blev självklart en del av låten.

LÄS MER: Därför är vissa låtar OMÖJLIGA att få ur skallen

Samarbetade med Imogen Heap

Baserat på det material Addyman och Stewarts forskningsteam fått fram komponerade Imogen Heap fram melodin och texten, med hjälp av sin egen dotter Scout, som då var ett och ett halvt år gammal. 

Sammanlagt fick 56 barn, i åldern sex månader till två år, lyssna på låten. Forskningsteamet filmade deras reaktioner för att se vilka delar av musiken som fungerade bra och mindre bra. De tittade bland annat på barnens ansiktsuttryck, hjärtslag och rörelser.

Texten, som handlar om att färdas mellan himmel och hav på allt från cyklar till raketer, togs fram för att ge föräldrar och barn en möjlighet att interagera tillsammans.

Och nog är det en låt som uppmuntrar till både dans och sing-a-longs. Lyssna själv på  "The Happy Song":

https://www.youtube.com/watch?v=XjpraGVs2Sg