1 av 2
ACROYOGA. Laila Snijder, Linda Haglund och Sebastian Edefeldt sträcker ut.
2 av 2: ACROYOGA. Laila Snijder, Linda Haglund och Sebastian Edefeldt sträcker ut.

Här är de hetaste trenderna för 2013

Nytt år, ny livsstil.

Expressen listar några heta trender att inspireras av inför det kommande året.

Linda Haglund, 31, kör acroyoga som är en träningsform på framfart.

- Det är som att vara barn igen, säger hon.

Linda Haglund och pojk­vännen Sebastian Edefeldt, 32, fick upp ögonen för acroyoga under förra sommaren.

- Vi var i en park och såg några som höll på med det. Och så tänkte vi "wow, vad är det där? Det där vill vi också göra", säger Linda Haglund.

Efter ett nybörjarpass på Acroyoga Stockholm var paret fast.

- Det roliga är lekfull­heten. Det är både en fysisk och en mental utmaning för det krävs lite mod för att göra de här grejerna. Det är som att vara barn igen!

Ett av inslagen i acoryogan är akrobatisk flygning, där en person bär upp en annan på sina fötter och armar.

"Verkligen något för alla"

- Mycket handlar om att lita på varandra. Jag ska lita på att den som är bas verk­ligen bär mig och basen ska lita på att jag som flyger inte ramlar ner på den personen.

Linda Haglund tränar också traditionell yoga och klättring. Men hon intygar att man inte behöver ha några förkunskaper för att börja med acroyoga.

- Man kan komma som nybörjare, bara man har med sig lite barnasinne och glädje. Det är verkligen något för alla.

Acroyogan är en av de nya träningsformer som spås bli stor under det kommande året.

- Jag tror att det kommer att bli större och större. Människan behöver få göra saker tillsammans som är roliga och som inte är en tävling.

livsstilarna som gäller för 2013

TRÄNING

Magasinet GI&Hälsa listar de tio hetaste träningstrenderna i det kommande numret. Här är tre träningsformer som blir stora 2013:

Soft gympa/flex/yoga/spinning/indoor walking

Pass med benämningen "soft" framför ska inspirera den som inte har träningsvana att komma i gång, men passar även den som bara är sugen på lite lugnare träning. Passen lanseras av Friskis&Svettis i januari.

Acroyoga

En mer lekfull form av traditionell yoga. Man samarbetar i par och använder varandra som träningsredskap i övningarna. Du tränar styrka, balans och närvaro, men också tillit till andra människor. Finns bland annat på Yoga Shakti i Stockholm.

Feminine vibe

Jazzfunk där fokus ligger på konditionsträning. Passet beskrivs som en kvinnlig "Beyoncédans" och passar även den helt utan dansvana. Här har du roligt när du tränar! Klassen går bland annat att träna på House of Shapes i Stockholm.

Fler träningstrender hittar du i nästa nummer av GI&Hälsa som kommer ut den 2 januari.

 

SEMESTER

Upplevelser och sol är två ingredienser som vi vill åt när vi semestrar 2013.

Grekland

Förra året var vi lite skeptiska till Grekland som turistort i finanskrisens kölvatten. Men nu ökar bokningarna till den grekiska övärlden hos charterbolagen. "Svenskarna är smarta resenärer och reser dit de får mycket valuta för pengarna", säger Fritidsresors informatör Peter Hellström till Allt om resor.

Upplevelseresor

Nu vill vi nu ha mer än bara solbränna på semestern. Safari, vandringar och exotisk mat lockar när vi väljer resmål. Burma och Sydkorea är två spännande länder vi gärna turistar i 2013.

Karibien

Jamaica och Barbados är exempel på orter som charterbolagen lockar ressugna med. Men den som verkligen vill uppleva Karibien flyger reguljärt och syr ihop en egen kombination av öar.

Läs mer om årets resmål i nya numret av Allt om resor som kommer ut den 11 januari.

 

MAT

Vi bryr oss alltmer om vad vi stoppar i oss. Den trenden håller i sig även nästa år, tror kok- boksförfattaren och mat- kreatören Monika Ahlberg.

Medvetenhet och omsorg

"Jag hoppas att vi fortsätter med det som har börjat så bra, alltså att vi alla har ett större medvetande. Att man äter efter säsong och att man tänker efter var grejerna kommer ifrån."

Renässans för inhemska råvaror

"I och med medvetenheten återupptäcker vi våra egna råvaror. Vi lever i ett fantastiskt land som har så många olika produkter som när de är bra, är världens bästa. Svenska rotfrukter har till exempel fått en renässans vilket jag tycker är bra."

Vardagsmat med fantasi

"Jag upplever att människor är mycket mer intresserade av matlagandet. Det behöver inte vara lördag varje gång man ska laga middag, utan nu tillåter sig många att tänka ut en ny rätt mitt i veckan. Det finns ett nytt intresse bland ungdomar att faktiskt lära sig att göra till exempel en vitsås."

Expertens kommentar

När Pernilla Jonsson, doktor i konsumtionsvetenskap och delägare i konsult- och analysföretaget Karios Future, ser in i framtiden blir följande trender stora 2013:

Lyxig snabbmat

"En sak som är lite kul är den upp­hottade snabbmaten. Ett exempel på det är restaurangen Flippin' Burgers på Kungsholmen. Man uppgraderar de här gamla rätterna genom att använda bättre råvaror och tillreda dem på nya sätt."

Slopade dieter

''Jag börjar tro att folk är ganska trötta på det här tjatet om hälsotrender och att vi måste vara så himla duktiga hela tiden. Nu vänder man sig mot det här och unnar sig helt enkelt."

Mindre "show-off" på sociala medier

' Vi har levt ganska mycket i en show-off-kultur. Det som händer nu är att man inte gör det, så att säga. I stället försöker man vara "imperfektionist", man visar upp andra sidor och är lite mer nyanserad. Det går lite från 'show-off' till 'show-down'."

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!