Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 nov 2015 10:15

Här är de bästa sätten att bli kvitt din smärta

Lider du av värk? Var fjärde vuxen svensk lider av ledsjukdomen artros, men det finns sätt att förebygga och lindra sjukdomen.

Lider du av värk? Var fjärde vuxen svensk lider av ledsjukdomen artros, men det finns sätt att förebygga och lindra sjukdomen.

1/3

Foto: Colourbox

Är du trött trots att du har vilat?

Är du trött trots att du har vilat?

2/3

Foto: Lev Dolgachov

Margreth Halvarsson drabbades av artros för över 30 år sedan.

Margreth Halvarsson drabbades av artros för över 30 år sedan.

3/3

Svullna och smärtande leder, morgonstelhet och allmän trötthet.

Var fjärde vuxen svensk lider av ledsjukdomen artros. Och antalet drabbade väntas öka dramatiskt.

– Vi måste både bygga ut sjukvården och satsa på att förebygga, säger professor Leif Dahlberg.

Artros innebär att brosk i lederna bryts ner snabbare än det byggs upp. Vanligast är besvär i knä, höft, finger, rygg eller stortå. Sjukdomen utvecklas långsamt.

Omkring 800 000 svenskar är drabbade av ledsjukdomen artros. Många av vet inte om sin sjukdom, vilket gör att de varken får diagnos eller rätt behandling.

– Kunskapen om artros är dålig. Många tycker att lite smärta får man räkna med när man blir gammal. Det är synd, säger Leif Dahlberg, professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Om man får en diagnos tidigt så kan man sätta in behandling och minska förebygga och behandla smärta och bibehålla funktion och rörelseförmåga, säger Leif Dahlberg.

Både för hög och för låg belastning på lederna ökar risken för artros. Övervikt och ärftlighet är andra riskfaktorer.

I takt med att svenskarna blir allt tyngre och äldre väntas antalet drabbade som söker hjälp öka med nästan 20 procent de närmaste 20 åren. Det innebär 350 000 fler patienter, vilket bland annat kommer att öka behovet av ledoperationer.

– Om vi har ont om vårdplatser idag är det inget mot hur det kommer att se ut i framtiden. Vården måste dimensioneras efter behovet. Sen måste vi satsa på förebyggande behandling av artros, säger Leif Dahlberg.

Idrottsskador i unga år kan ge artros senare i livet.

Artros och stelhet är dubbelt så vanligt hos elitidrottare som hos dem som inte idrottar. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin. Páll Sigurgeir Jónasson har undersökt höftbesvär hos ishockey- eller fotbollsspelande män mellan 19 och 35 år.

– Träning är bra men unga idrottare de tränar för mycket. Det handlar om 16-20 timmar i veckan året runt, med extremt hög belastning under lång tid.

Orsaken är sannolikt mikroskopiska skador i skelett, brosk eller mjukdelar. Tillväxtzonerna i skelettet är speciellt känsligt för skador. Det höga och upprepade belastningen orsakar skador och innebär att skelett och brosk hinner inte reparera sig.

Han är bekymrad över att svenska barn och ungdomar elitsatsar allt tidigare.

– Man bör beakta att barn inte ska träna med för hög belastning och så ofta när de växer som mest. När man har sin tillväxtspurt varierar, men i regel inträffar det mellan 12 och 16 års ålder.

Jónasson poängtera att både extremt hård träning och fysisk inaktivitet är skadligt för lederna.

– Motion och vanlig träning är guld värt för att förebygga och behandla artrosbesvär. Men de som tränar för mycket med extrema belastningar, som eliten eller extrema motionärer, bör vara försiktiga, säger Páll Sigurgeir Jónasson.

Margreth Halvarsson, 67, drabbades av artros för över 30 år sedan. Fortfarande har hon svårt att vänja sig vid begränsningarna i vardagen.

– Min dotter har fått min stekgryta i järn för den orkar jag inte lyfta. Det är irriterande för jag har varit väldigt stark. I dag kan jag bli tokig ibland när jag ska öppna en burk.

Anpassad träning är främsta behandlingen av artros. Margreth Halvarsson lägger ungefär en halvtimme om dagen på de övningar hon fått av sin fysioterapeut.

– För många år sedan frågade min läkare om jag tränade. Jag svarade: ”Bara under dödshot.” Det är så tråkigt att jag får tvinga mig till det, men det gör stor skillnad.

Relaterat