Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 nov 2014 12:52

Här är 9 smarta tips på billigare LCHF-mat

LCHF-mat behöver inte vara dyrare... om du tänker efter när du handlar. Här får du smarta råd.

LCHF-mat behöver inte vara dyrare... om du tänker efter när du handlar. Här får du smarta råd.

Foto: Erwin Wodicka

LCHF-mat kostar: kött, smör och ost är ­betydligt dyrare än pasta, ris och potatis.

Här är listan med 9 goda råd som kan minska ditt matkonto – för dig som äter enligt LCHF.

1 Bli mat-smart: Gör rätt köttval

Ja, kött är dyrt men det finns billigare kött som ändå kan ha god kvalitet. Exempel: griskött, framdelskött av nöt, blandfärs, fläskfärs, fryst kyckling, bacon, inälvsmat. Köttpriser kan också variera stort från vecka till vecka: spana och bli prismedveten. Köp billigt och frys in. Allra billigast brukar kött vara på senhösten.

Tips: När du gör färsbiffar - dryga ut dem genom att ringa in biffarna med bacon.

2 Byt ut kött mot fisk oftare

Fisk är en fin protein­källa. Alaska pollock, fryst lax och torsk, ­konserverad makrill och tonfisk samt sardiner på burk är exempel på prisvärda fisk­sorter.

3 Gör egna feta röror och såser

Billiga och lyxigt goda! Gör till exempel en hel bunke majonnäs som räcker i en vecka. Vispa ihop en egen bearnaisesås. Smaksätt smör med örter, vitlök eller citron. Gör coleslaw på ett helt vitkålshuvud. En smarrig fettkälla som bas piffar upp den enklaste måltid.

4 Odla din egen mat – och handla efter säsong

Driv upp grönsaker i land, odla sallad och örter på balkongen eller i krukor inomhus. Passa på att storhandla när grönsakerna är billiga i butik eller på marknader och frys in.

På www.aktavara.org finns en säsongsguide där du kan se vilka grön­saker som är i säsong en viss månad. ­Exempel på bra LCHF-grönsaker: aubergine, avokado, bladgrönsaker, broccoli, kål i alla former, selleri, sparris, squash. Kål är billigt, mättande och extremt nyttigt. Gör kålsallader, strimla kål, laga kåldolmar, gräddkoka kål... Alla kålsorter är proppade med kalcium, järn, fibrer, C-­vitamin och betakaroten - viktiga antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdomar.

5 Ät mer ägg!

Använd mer ägg i maten. Innehåller i stort sett allt du behöver näringsmässigt (utom C-vitamin). En omelett med ost, grönsaker och fläsktärningar ger dig en härlig lunch för högst en tia! Du kan variera recepten i det oändliga. Ägg mättar extremt bra, ger ett jämnt blodsocker och mindre halter ghrelin (ett hormon som ökar aptiten och sötsuget).

6 Laga mustiga grytor & soppor

Gör stora volymer och frys in i portions­förpackningar. Man kan vara lite sparsam med köttet och dryga ut med grönsaker och vara generös med mustiga kryddor.

7 Köp frysta bär och grönsaker

Billigare än färska och ofta minst lika näringsrika. En svensk studie visade att färska grönsaker kan förlora betydande mängder C-vitamin från skördetillfället, under transport och lagring. Fryst broccoli innehöll 3,5 gånger mer C-vitamin än färsk, och fryst spenat 2,5 gånger mer C-vitamin än färsk. Halten E- och A-vitamin var ungefär densamma i frysta och färska grönsaker. Internationella studier har gett liknande resultat.

8 Köp stora bitar rea-ost

Riv och frys in. Strö över omeletten, köttet eller de varma grönsakerna. Ger god smak och lång mättnad.

9 Svamp - både gratis och festligt

Plocka eller köp färsk under säsongen och frys in. Ger festkänsla åt enkla vardagsrätter. Svamp är rikt på mineraler och innehåller lite kolhydrater (vanligtvis mellan 0,3 och 3 procent).

Relaterat