Här är 8 effektiva sätt att bli av med celluliter

Celluliter är något som många mår dåligt av, särskilt när det är bad- och strandsäsong. Så kallad "apelsinhud" är helt naturligt och har inget att göra med din vikt. Men, vill du slippa må dåligt finns åtta praktiska tips för att bli av med dem.

Celluliter, eller apelsinhud som det också kallas är många kvinnors stora skräck. Det är ojämn hud som orsakas av att fett pressas upp mot den bindväv som omger fettcellerna. Det skapar sen en utbuktning av cellerna, vilket resulterar i en gropig effekt. Om din mamma har det är chanserna tyvärr rätt stora att även du får det då det är genetiskt. Men, även om det finns i familjen finns det flera sätt att minska risken för uppkomst eller minimera det som redan finns.

1. Ät hälsosamt

Ät mycket fibrer och fullkornslivsmedel eftersom de hjälper till att ta bort avfall och gifter från mag- och tarmkanalen. Ät också frukt och grönsaker men undvik vitt mjöl och socker. Och varning för salt som skapar onödiga vätskeansamlingar i kroppen.

2. Drick mycket

Om du ökar ditt dagliga intag av vatten kommer din kropp att börja göra sig av med slaggprodukter och överflödigt fett, inklusive fett som lagras som celluliter. Vattnet kommer också att bidra till att stärka kollagenet i huden och hjälpa till att minska ”knöligt” utseende. Dra ner på alkohol och undvik rökning som försämrar din blodcirkulation och gör huden mindre elastisk.

3. Motionera regelbundet

Eftersom celluliter är fett kan övervikt skapa eller förvärra det. Därför är det jätteviktigt att engagera sig i fysisk träning som till exempel promenader, joggning, simning och yoga flera gånger i veckan.

4. Massera och peela 

Köp en ”massage-mojäng” med piggar så du kan massera celluliterna, stimulera cirkulationen och bryta upp vätska under huden vilket ger ett jämnare utseende. Torrborstning av huden med en skrubbhandske eller gammaldags nypmassage tills huden hettar kan på sikt också ge resultat. Ska du peela behöver du inte köpa egen peelingkräm utan kan göra din egen på kaffe, havssalt eller socker. Koffeinet tajtar också upp huden.

5. Smörj in huden

Det finns olika serum som sägs minska celluliterna. Frågan är hur effektiva de är, men en återfuktande, uppstramande kräm som håller huden smidig och elastisk gör i alla fall att huden ser fin ut.

6. Produkter i kläder

Tänk på att figursydda kläder - speciellt Spandex - också kan framhäva celluliterna. När du tränar kan du minimera ”groparna” genom att bära slimmade cykelbyxor. De ger inte bara en slimmande effekt utan det finns också sådana som har ingredienser i sig som retinol, vitamin E och koffein och därmed hjälper till att tajta upp och återfukta huden.

7. Solbränna döljer

Att sola för mycket försämrar hudens elasticitet. Däremot kan du använda dig av en fusksolbränna med hjälp av brun utan sol, eller spray-dusch, som döljer apelsinhuden ganska väl.

8. Kliniska behandlingar

Många kliniker erbjuder behandlingar som påstås hjälpa mot celluliter, bland annat djupmassage med radiovågor, vakuumsug, laserbehandling och elektronisk muskelstimulering med infraröd värme. De flesta kräver upprepad användning för att ha avsedd effekt.

 

Källa: Cosmopolitan.se/Expressen

Aktuellt just nu