Folksjukdomen kol har kommit att bli en av de vanligaste dödsorsakerna i världen.
Har du någon gång oroat dig för att få kol? Dicele Güneri, 28 år, barn­skötare, ­Stockholm: "Nej, faktiskt inte, men man vet ju inte."
Har du någon gång oroat dig för att få kol? Gino Mellado, 43 år, byggnadsarbetare Solna: "Inte alls, jag har inga problem och oroar mig inte."
Har du någon gång oroat dig för att få kol? Michael Selin, 37 år, IT-support, Stockholm: "Nej, det är inget jag har problem med, eller oroar mig för."
1 AV 4
Folksjukdomen kol har kommit att bli en av de vanligaste dödsorsakerna i världen.
Foto: Getty images
2 AV 4
Har du någon gång oroat dig för att få kol? Dicele Güneri, 28 år, barn­skötare, ­Stockholm: "Nej, faktiskt inte, men man vet ju inte."
Foto: Mikael Sjöberg
3 AV 4
Har du någon gång oroat dig för att få kol? Gino Mellado, 43 år, byggnadsarbetare Solna: "Inte alls, jag har inga problem och oroar mig inte."
Foto: Mikael Sjöberg
4 AV 4
Har du någon gång oroat dig för att få kol? Michael Selin, 37 år, IT-support, Stockholm: "Nej, det är inget jag har problem med, eller oroar mig för."
Foto: Mikael Sjöberg

Här är 7 metoder som lindrar din kol

Kol drabbar främst kvinnor – och är en vanligare dödsorsak än bröstcancer hos den kvinnliga befolkningen.

Många blir också underviktiga vilket försvårar sjukdomen, men med enkla livsstilsförändringar kan många må bättre.

– Det allra viktigaste är att sluta röka, säger professor Thomas Sandström.

Folksjukdomen kol har kommit att bli en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Sjukdomen, som beror på att lungorna skadats, orsakas ofta av tobaksrökning men kan även drabba en person som aldrig rökt. Den som blir sjuk kan få mediciner som lindrar sjukdomen, men det finns även ett flertal livsstilsfaktorer som är avgörande för att må bättre.

– Det allra viktigaste är att sluta röka. Det bromsar sjukdomen kraftigt och i stort sett fryser den i den situation man är i. Man kan också uppleva en viss förbättring på orken och få mindre slembesvär, säger Thomas Sandström, professor i lungsjukdomar vid Umeå universitet.

Drabbar främst kvinnor

Kol drabbar främst kvinnor, faktum är att fler kvinnor dör i kol än bröstcancer varje år. Thomas Sandström handleder ett avhandlingsprojekt av dietisten och forskningsstudenten Nighat Farooqi, som studerar just kvinnor med kol och sambandet med energiförbrukning. För en person med kol behöver betydligt mer energi än en frisk person och det är vanligt att man blir underviktig, vilket förvärrar sjukdomen.

– Det visar sig i Farooqis avhandling att det är vanligare att kvinnor blir underviktiga. Kvinnor med kol kan också få ett anorexiliknande beteende, då de uppfattar sig som överviktiga trots att de är underviktiga. Men det är alltid viktigt att kontrollera så att en person med kol inte går ner i vikt, säger Thomas Sandström och fortsätter;

– En person med kol andas mycket ansträngt, och det kräver mycket mer energi än hos en person som inte har kol. Här blir dietisten viktig. Man behöver ofta äta energirika saker som smör och grädde och det kan upplevas mycket onaturligt för en person som tidigare tänkt på sin vikt.

Thomas Sandström betonar också att det är viktigt att sjukdomen upptäcks i tid för att kunna behandla den på bästa sätt. Därför är det viktigt att man söker sig till en vårdcentral om man misstänker att man har kol. Samtidigt pågår en nationell utbildning på landets vårdcentraler som ska ge kompetens att utföra spirometri, den metod som används för att upptäcka kol.

Så kan du lindra kol

Sluta röka 

Den största orsaken till kol är rökning, även om personer som aldrig rökt också kan drabbas. Men har du fått kol och röker är den första och viktigaste åtgärden att sluta. Det "fryser" i stort sett sjukdomen så att den inte går längre. En del saker kan till och med förbättras. Orken kan komma tillbaka och slembesvären kan minska.

Fysisk aktivitet

Många som drabbats av kol kan bli andfådda av bara en kort promenad – så träning kan kännas väldigt långt borta. Men även lättare, fysisk aktivitet gör stor skillnad. Det viktigaste är att du håller dig i gång. Styrkan i bålen och armarna är viktigt och kan exempelvis tränas upp med gummiband hemma i vardagsrummet.

Ät rätt 

En person med kol behöver rejält med energi eftersom andningen blir tyngre och där med väldigt energikrävande. En dietiskt kan ge råd om en näringsriktig och allsidig kost.

Andras rätt 

När man får kol försämras lungornas elasticitet vilket innebär att luftrören inte kan fjädra tillbaka när man andas ut. Då faller de i stället ihop. Genom att andas ut genom halvt slutna läppar kan man alstra ett mottryck som förhindrar detta. Knepet kan vara bra att ta till vid fysisk aktivitet.

Försök undvika infektion 

Det kan vara lättare sagt än gjort, men infektioner i luftvägarna är en vanlig anledning till att kol blir sämre. Därför är det viktigt att försöka undvika infektioner så långt det går exempelvis genom att vaccinera sig mot säsongens influensa.

Läkemedel 

Det finns inga läkemedel som botar kol, men det finns flera mediciner som kan minska symtomen och bidra till att den drabbade orkar mer och får en bättre livskvallite. Mediciner kan också minska de perioder när sjukdomen försämras.

Behandla andra sjukdomar 

Det är inte ovanligt att en person med kol också har andra diagnoser som exempelvis hjärtsvikt och då är det naturligtvis viktigt att behandla även de sjukdomarna.

Källa: Vårdguiden 1177, Astma och allergilinjen, Thomas Sandström, professor i lungsjukdomar.

Tecken på kol

Lättare andfådd

Hostar upp slem

Rosslande och pipande ljud när man andas

Infektioner i luftvägarna oftare

Magrar av

Svullna fötter