1. Dålig vanor när det gäller tandborstning
1 av 7: 1. Dålig vanor när det gäller tandborstning
2. Obehandlade tandåkommor
2 av 7: 2. Obehandlade tandåkommor
3. Muntorrhet
3 av 7: 3. Muntorrhet
4. Snor
4 av 7: 4. Snor
5. Halsbränna
5 av 7: 5. Halsbränna Foto: Marin Conic
6. Cigaretter
6 av 7: 6. Cigaretter Foto: Nekrasov Andrey
7. Försummad tandprotes
7 av 7: 7. Försummad tandprotes

Här är 7 dolda orsaker till dålig andedräkt

Dålig andedräkt? Om du snabbt vill ta reda på hur du luktar i munnen sak du kupa handen och andas i den. Hur tycker du att det luktar?

Det kan röra sig om dålig munhygien, halsbränna eller dåligt tandkött. Kanske du röker? Eller borstar tänderna fel?

Här får du 7 dolda orsaker som kan vara anledningen till att andedräkten är kass och hur du ska göra för att åtgärda det, skriver EverydayHealth.

1. Dålig vanor när det gäller tandborstning

- Du skulle bli överraskad hur många människor som inte borstar tänderna innan de ska gå och lägga sig på kvällen, säger Margaret Mitchell, tandspecialist och chef på Mitchell Dental Spa in Chicago.

- Många borstar tänderna en gång per dag och då endast i tio sekunder och det räcker inte.

Man ska borsta tänderna två gånger per dag, använda tandtråd, samt skrapa tungan. Matresterna som blir kvar mellan tänderna och på tungan orsakar inte b ara dålig andedräkt, utan kan i förlängningen leda till mer allvarliga sjukdomar som plack och tandköttssjukdomar.

2. Obehandlade tandåkommor

Visdomständer som krånglar?

- Nästan alla misskötta tandproblem kan leda till en obehaglig odör. Ta en visdomstand som är delvis igenom. Där kan mat fastna och det är svårt att komma åt och rengöra, varnar Michell.

En död tand kan göra att det blir en böld som varar och det rinner ut i munnen och skapar dålig andedräkt. Det här är oftast något som sker gradvis och då märker man själv inte att det stinker. Undvik detta genom att gå regelbundet till tandläkare eller tandhygenist.

3. Muntorrhet

- Saliv renar munnen från matrester och bakterier, men om din mun är för torr bildas plack och det kan skapa flera problem med din tandhälsa som i sin tur bidrar till dålig andedräkt, säger Mitchell.

Om du vill motverka muntorrhet ska du dricka mycket vätska samt gurgla munnen ordentligt efter varje måltid om du inte har möjlighet att borsta tänderna.

Muntorrhet kan vara ett tillstånd som beror på andning, eller mediciner eller spottkörtelsjukdom. Om du är torr ska du tala med din tandläkare eller en läkare.

4. Snor

Om du har trubbel med bihålorna, kan det orsaka att segt, illaluktande och infekterat slem som droppar ner bakom svalget - och lukten av det kan leda till en extra illaluktande doft.

- Ett annat ganska vanligt problem är att mat och bakterier som fastnar stora eller sjuka tonsiller skapar en hemsk odör, säger Mitchell.

Om tonsillerna är problemet är det bäst att gå till en öron- näs- halsspecialist.

5. Halsbränna kan orsaka dålig andedräkt 

– En tandläkare kommer på en underökning att kunna se om magsyra kommer upp till munnen under nattsömnen genom att emaljen kommer vara borta från insidan av de övre kindtänderna, säger Mitchell.

Halsbränna kan orsaka en sur smak i munnen och är en av de största bovarna till dålig andedräkt. Det kan även bidra till problem med bihålorna och överkänsliga tänder.

Om du har halsbränna kan du kväva den med hjälp av att höja huvudändan på sängen cirka 15 centimeter och ligger på den vänstra sidan, så att maginnehållet inte kan komma upp i matstrupen lika lätt, gå ner i vikt och undvika stark mat.

Om tandläkaren misstänker att du har halsbränna kan du behöva träffa en läkare som gör en gastroskopi (Man för då ner en slang med kamera i änden genom munnen för att på det sättet kunna undersöka matstrupe, magsäck och tolvfingertarm).

6. Cigaretter

Rökarens andedräkt är illa nog, men cigaretter bidrar till dålig andedräkt på mer än ett sätt.

- Tänk på hur dåligt rökning är för lungorna, föreställ dig då hur dåligt det är för din mun. Munnen är den första platsen som röken slår till mot. Där stryper den din blodtillförsel - något som leder till muntorrhet och tandköttsproblem.

Om du kämpar med att sluta, be din doktor om råd eller få andra strategier eller program att sluta.

7. Försummad tandprotes

Gamla, försummade proteser är riktigt dåligt för din tanhälsa och de bidrar allt för ofta till dålig andedräkt.

- Man får inte tro att en tandprotes är en livstids investering, man måste byta ut dem vart 5-7 år och rengöra dem varje dag, säger Mitchell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!