1. Du ska dricka åtta glas vatten om dagen<br><br>Läs mer info i artikeln.
1 av 6: 1. Du ska dricka åtta glas vatten om dagen<br><br>Läs mer info i artikeln.
2. Barn blir hyperaktiva av socker
2 av 6: 2. Barn blir hyperaktiva av socker Foto: Leah-Anne Thompson
3. Det är bra för kroppen med detox
3 av 6: 3. Det är bra för kroppen med detox
4. Äta vitaminpiller gör att du lever längre
4 av 6: 4. Äta vitaminpiller gör att du lever längre
5. Övervikt förkortar ditt liv
5 av 6: 5. Övervikt förkortar ditt liv Foto: Ilya Andriyanov
6. Vi borde leva mer som på stenåldern
6 av 6: 6. Vi borde leva mer som på stenåldern

Här är 6 hälsomyter som du kan strunta i

Vi tänker att vi dricker för lite vatten. Barn blir hyperaktiva av socker och att äta vitaminpiller är toppen för dig. Då lever du längre.

Men lugn. Här är förklaringen till varför sex vanliga hälsomyterna går att ta med en nypa salt.

1. Du ska dricka åtta glas vatten om dagen

Vi är många som tänker att vi inte dricker tillräcklig med vatten varje dag. Att vi ska dricka så mycket som åtta glas per dag finns inget bevis för. Vi får i oss vätska även från mat och kaffe. Vatten anses vara nyttigare. Men det är ingen skillnad om friska personer i stället får i sig vätska även från juice, te eller andra drycker. Det krävs bara en ökning med två procent i blodkoncentrationen för att vi ska känna oss törstiga men vi är inte uttorkade förrän vid fem procents koncentration.

 

2. Barn blir hyperaktiva av socker

Många föräldrar är oroliga för att ge barn för mycket socker. Det finns inget vetenskapligt bevis för att barn blir hyperaktiva av socker. Barn som fått diagnosen ADHD har ansetts extra sockerkänsliga. Men New Scientist skriver att det bara finns i föräldrarnas hjärna. En brittiska studie på 9 - 11-åringar visade att de tvärtom hade lättare att koncentrera sig efter att ha druckit sockerlösning.

 

3. Det är bra för kroppen med detox

Vi får i oss gifter via maten och när vi andas. Gifter som samlas i kroppen. Men att ta en detoxkur, och bara dricka flytande nyttiga juicer renar inte bort alla gifter. De kan både ta månader och några timmar för gifter att försvinna ur kroppen. Därför är den bästa detoxkuren att hela tiden äta och dricka så hälsosamt som möjligt. Tvärtom kan snabb viktnedgång vid en detoxkur göra mer skada. En fasta frigör fettlösliga kemikalier i blodet.

 

4. Äta vitaminpiller gör att du lever längre

På 90-talet gjordes studier som visade att antioxidanter i pillerform kan göra mer skada än nytta. Men forskning som visar för och emot fortsätter. Fortfarande är många inne på att antioxidater är nyttiga för oss. Trots att det finns teorier om att grönsaker som innehåller antioxidanter också kan vara milt giftiga. Det får kroppen att sätta i gång sitt försvarssystem, vilket är bra.

 

5. Övervikt förkortar ditt liv

Det är fortfarande farligt att vara fet, vilket betyder ett BMI över 40. Det ökar risken för en rad sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar. Men att ha lite övervikt, alltså lite mer än 25 i BMI, tvärtom skyddar dig.

 

6. Vi borde leva mer som på stenåldern

På stenåldern rörde vi oss hela tiden som jägare. Nu tar vi det betydligt lugnare. Även stenålderskosten har blivit populär och har ansetts skydda mot våra vanliga folksjukdomar. Senare forskning har visat att detta inte stämmer helt och hållet. Stenåldersmänniskor tålde inte laktos i mjölkprodukter, men under årtusenden har nutidsmänniskan fått gener som gör att vi tål laktos och kan bryta ner stärkelse. Stenåldersmänniskor åt inte den typ av grönsaker som vi äter i dag inte heller liknade köttet det vi äter i dag.

Källa: Svd

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!