Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 jul 2017 16:58

Här är 12 vanliga frågor om gonorré

Förra året anmälde 1 778 fall av gonorré i Sverige.

Förra året anmälde 1 778 fall av gonorré i Sverige.

1/3

Foto: COLOURBOX

Eva Lidman är barnmorska på RFSU-kliniken i Stockholm.

Eva Lidman är barnmorska på RFSU-kliniken i Stockholm.

2/3

Foto: RFSU

Kondom är det säkraste skyddet mot gonorré.

Kondom är det säkraste skyddet mot gonorré.

3/3

Foto: COLOURBOX

Varaktiga flytningar, sveda när du kissar och ovälkommen sterilitet. De flesta vet att gonorré kan ställa till det ordentligt, samtidigt som smittan blir allt vanligare och mer resistent. Vad beror det här på? Vi tog oss friheten att sammanställa 12 vanliga frågor och svar om könssjukdomen.

Gonorré är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige och har ökat de senaste åren. Förra året anmäldes över 1 700 fall av gonorré. Vad beror det här på och hur kan man skydda sig? Hälsoliv har ställt 12 frågor till Eva Lidman, barnmorska på RFSU.

1. Vad är gonorré?

– Gonorré är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Det är en bakterie som smittar vid sexuell kontakt och är en av våra vanligaste smittsamma könssjukdomar. 

2. Vad ger gonorré för symptom?

– Både kvinnor och män kan få variga flytningar, irritation från urinröret och även flytning från ändtarmen kan förekomma. Kvinnor kan även få mellanblödningar. Gonorré kan också påvisas i svalget. Det förekommer också att man kan vara symtomfri.

3. Är det farligt att smittas?

– Gonorré kan ge uppåtstigande infektioner, till exempel äggledarinflammation med feber och buksmärtor. Det kan leda till bitestikelinflammation hos män. Gonorré kan leda till sterilitet.

LÄS MER: Gonorré ökar – kan bli obotlig 

4. Varför ökar gonorré?

– Det handlar om att personer inte skyddar sig ordentligt samtidigt som man har flera olika sexpartners. Om man är symptomfri kan man gå runt och tro att man är frisk, samtidigt som man sprider bakterien vidare. Det är samma sak som med klamydia.

5. Vilka är det som smittas?

– Alla som har oskyddat sex kan smittas.

6. Hur många drabbas årligen?

– 2016 har det skett en ökning framför allt bland män som smittats genom sex med kvinnor och bland kvinnor. Antalet män som smittats genom sex med kvinnor var 475, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med 2015 . Av kvinnorna uppgavs att 373 fått gonorré genom heterosexuell kontakt, vilket ör en ökning med 4 procent jämfört med 2015. 845 män hade smittats genom sex med män, vilket är en minskning med 0,6 procent jämfört med 2015 

 

7. Vilket ställe är vanligast?

– Gonorré kan påvisas vid provtagning i slidan, urinrör, analen, svalg och öga. Hos män som har sex med män är gonorré  i svalg och analen lika vanligt som i urinröret.

8. Vad ska man göra om man misstänker att man blivit smittad med gonorré?

– Har man haft oskyddat sex och har symtom skall man alltid gå och testa sig. Det bör man även göra om man är symtomfri. Testa sig kan man göra en vecka efter eventuellt smittotillfälle, på en STI-mottagning , SESAM-mottagning, barnmorskemottagning, ungdomsmottagning samt på vårdcentralen.

9. Hur går ett test till?

– På män tar man ett urinprov. På kvinnor testar man med tops, om man har mens vid testtillfället tas ett urinprov. Det är viktigt att ta från alla lokaler. Har man haft anal-, vaginal- eller oralsex så ska man ta prover från alla öppningar. Provsvaren kommer inom en vecka. 

LÄS MER: Du kan ha klamydia utan att veta om det

10. Om det visar sig att man har gonorré, vad är då nästa steg?

– Har man gonorré så ringer vi upp och berättar det. Alla mottagningar behandlar inte gonorré, så oftast bokar man en tid på en större klinik. Det går att behandla gonorré med både tabletter och injektion.

11. Är man skyldig att uppge vilka man haft sex med?

– Den som har gonorré måste uppge de sexuella kontakter de haft de senaste tolv månaderna, eller sedan de testade negativt senare, så att vi kan göra en smittspridning. 

12. Hur kan man skydda sig mot gonorré?

–  Vid analt eller vaginalt sex kan man använda kondom, liksom när man utför oralsex på en penis. Om man ska utföra oralsex på vagina eller anal finns det något som heter slicklapp, men jag tror inte att det går att köpa längre. Man kan klippa sönder en kondom och lägga mellan.