Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är 11 frukostar som bränner fett

Med en bra frukost kan du gå ner 5 kilo.

Sofia Antonsson, söndags dietist, har satt betyg - se hela listan här!

 

HÄR FÅR DU ÄNNU FLER MATIGA TIPS OCH RÅD OM HUR DU SKA ÄTA RÄTT OCH DU KAN ÄVEN KOLLA VILKEN FRUKOSTTYP JUST DU ÄR!

Foto: Hans Desser

1. Chiapudding med bär

"En ny frukostvariant som kan göras på olika sätt. Chiafröna kan mixas med yoghurt, kokosmjölk eller mandelmjölk till exempel. Chiafrön har bra näring, med protein och bra fettsyror. De mättar ordentligt och ger en schyst frukost, speciellt med bär till."

 

Foto: Karolina Olson Haglund

2. Grov macka med keso och tonfisk


"En jättebra frukost! Brödet kan göras utan vetemjöl om man vill, men det ska helst innehålla hela korn, frön och nötter. Det finns också många andra mjölsorter än just vetemjöl. Med ett pålägg med magert protein blir det en väldigt nyttig frukost som mättar och ger bra byggstenar för kroppen."

 

Foto: Karolina Olson Haglund

3. Knäckebröd med makrill i tomatsås


"Ett jättebra alternativ, men det kan vara lite för lite med bara två knäckemackor. Knäckemackor är annars kalorisnåla och makrillen ger bra fettsyror och ordentligt med protein."

 

 

Foto: Martin Cederblad

4. Stekt ägg och skinka


"En LCHF-aktig frukost. Många mår bra av att äta så här. Men välj hellre skinka eller kalkon än bacon, det är magrare och kalorisnålare. Lite grönsaker är en fördel, de bidrar med vitaminer. Vill du ha mer kolhydrater passar den här frukosten sämre."

 

 

Foto: Karolina Olson Haglund

5. Kokt ägg och en grapefrukt


"Ägg är bra och grapefrukt är bra, men frågan är i vilket syfta man äter den här frukosten. Som frukost på en fastedag under 5:2-dieten så är den bra, men en vuxen man med normal kost står sig ofta inte fram till lunch på denna frukost. Inte en frukost för maximalt energiintag."

 

Foto: Lilyana Vynogradova

6. Bärsmoothie


"En smoothie går att göra på många sätt, många mixar banan, vaniljyoghurt och bär. Det är en okej smoothie, men den går att göra ännu bättre. Välj naturell yoghurt eller använd avokado, spenat eller frön. Det finns också olika pulver av till exempel bär som du kan lägga till."

 

 

Foto: Karolina Olson Haglund

7. Bananpannkakamed bär


"Banan är bra, det ger vitaminer och mineraler men bara lite socker. Ägg mättar bra och dämpar blodsockret. Bär har också ett jättebra innehåll av vitaminer och antioxidanter."

 

 

Foto: Karolina Olson Haglund

8. Naturell yoghurt och müsli


"Naturell yoghurt och osötad müsli är jättebra. Tänk på att välja en müsli med nötter och frön och helst med dinkel och bovete, inte bara vete och råg. Hoppa också över müsli med väldigt mycket torkad frukt. Det är smart att köpa en müslibas och själv pimpa den. Lägg till färska bär och du har en toppenfrukost."

 

Foto: Karolina Olson Haglund

9. Havregrynsgröt med russin


"Jag skulle plocka bort russinen, de fyller ingen funktion näringsmässigt. Havre är bra för blodsocker och kolesterol men många upplever att de snabbt blir hungriga igen efter havregrynsgröt. Skippa sylt och torkade bär till, välj bär, rivet äpple, koksflingor, nötter och frön i stället."

 

 

Foto: Karolina Olson Haglund

10. Havrefras med mjölk


"Ger snabb energi som går ut i blodet och höjer blodsockret. Din mage får inte mycket att jobba med eftersom det bryts ner så snabbt. Mättar inte särskilt bra. Havre är generellt bra, men i den här formen blir det väldigt mycket kolhydrater."

 

 

Foto: Christian Örnberg

11. Baguette med ost och skinka


"I mina ögon är detta inte en bra frukost. Det är en stor macka vilket ger många kalorier, ett bröd som mättar dåligt, höjer blodsockret och gör dig hungrig snabbt igen. Du får i dig mättat fett i kombination med vitt mjöl, det är ingen bra kombo."

 

 

Foto: Karolina Olson Haglund

12. Fruktsallad


"Det är inte alla som står sig så länge på en liten fruktsallad. Frukt är okej, men mycket av det ger mycket fruktos. Det höjer blodsockret och är inte bra för till exempel diabetiker. Men en mindre fruktsallad som en del i en större frukost är bra, de flesta behöver äta mer frukt."