Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Var lekfull. Som pensionär behöver du inte längre oroa dig för vad andra tycker och tänker, så passa på att omfamna din lekfulla sida och busa till det lite. Foto: Colourbox
Var lekfull. Som pensionär behöver du inte längre oroa dig för vad andra tycker och tänker, så passa på att omfamna din lekfulla sida och busa till det lite. Foto: Colourbox
Var lekfull. Som pensionär behöver du inte längre oroa dig för vad andra tycker och tänker, så passa på att omfamna din lekfulla sida och busa till det lite. Foto: Colourbox
Var lekfull. Som pensionär behöver du inte längre oroa dig för vad andra tycker och tänker, så passa på att omfamna din lekfulla sida och busa till det lite. Foto: Colourbox Foto: Monkey Business Images

Här 15 grymma saker med att bli pensionär

En underbar tid. "När man är en glad pensionär", sjöng artisten och kompositören Thore Skogman.

Och visst är det mycket som är bra med att gå i pension.

Här får du 15 råd om hur din pensionärstillvaro kan bli behaglig och angenäm.

1 Sov ut

Du slipper att väckas av burdusa signaler från väckarklockan. Sov tills du vaknar av dig själv och gå upp utvilad. Drick ditt morgonkaffe och ät din frukost i lugn och ro. Då får du en perfekt start på dagen.

2 Dra fördel av åldern

Utnyttja de många rabatterna som finns för pensionärer, till exempel på resor samt inträden till olika inrättningar som biografer och muséer.

3 Köp hund

Ifall du inte redan har någon. En hund ger både sällskap och motion. Och även möjlighet till att knyta nya kontakter om du är ensam.

4 Släktforska

Fördjupa dig i dina rötter. Var härstammar du ifrån? Vad gjorde dina förfäder? Hur långt tillbaka i tiden kan du komma? I Sverige är möjligheterna goda att kunna ta sig tillbaka flera hundra år i tiden tack vare de noggranna kyrkböckerna.

5 Fördjupa dig

Nu har du tid att lära dig mer om ämnen du tidigare varit tvungen att prioritera bort på grund av tidsbrist när du jobbade. Det senaste inom rymdforskningen, vad händer på miljöområdet...det finns hur mycket som helst att välja bland.

6 Finn glädje i vardagen

Låt de små glädjeämnena få större betydelse i tillvaron - att ta en promenad i solen, att läsa en bra bok. Betydelsen för välbefinnandet av opretentiös njutning för stunden ska inte underskattas.

7 Vårda vännerna

Att ha sociala kontakter är viktigt för de flesta, inte minst att umgås med personer du känt sedan många år. Ni vet var ni har varandra och behöver inte anstränga er för att upprätthålla en mask.

LÄS MER: Vilken typ kommer du att bli som pensionär?

LÄS MER: Är du pensionär? Undvik deppfällorna

8 Hitta på roliga saker

Omfamna din lekfulla sida. Ha kul. Du behöver inte längre vara så orolig för vad andra ska tycka och tänka.

9 Hjälp andra

Det finns många möjligheter att göra nytta för dina medmänniskor och samtidigt ge dig själv tillfredställelse. Till exempel som stödjare inom sjukvården för svårt sjuka och ensamma personer.

10 Gå med i en pensionärsförening

Du kan få en kick i tillvaron och nya vänner. PRO (Pensionärernas riksorganisation) och SPF (Sveriges pensionärsförbund) heter de två svenska pensionärsföreningarna. De ordnar möten och aktiviteter.

11 Håll dig i fysisk form

Rör på dig ute i friska luften och träna styrkan och smidigheten. Det är bra för både kroppen och själen. Och det är inte alls nödvändigt att köpa en massa dyra träningsredskap. Det finns en mängd råd på nätet om lämpliga övningar för äldre personer.

LÄS MER: Ju äldre desto nöjdare – vi blir bara lyckligare

LÄS MER: Vilken är din mentala ålder egentligen?

12 Håll dig i psykisk form

Träna hjärnan och minnet med hjälp av så kallad "hjärngympa". Att lösa sudoku, spela memory och schack samt lösa korsord är bra sysselsättningar i detta sammanhang.

13 Sjung i kör

Det är nyttigt på flera sätt. Att sjunga tillsammans med andra frigör bland annat endorfiner, kroppens eget morfin, vilket höjer humöret. Forskare har också upptäckt att körsång har lugnande effekt på hjärtat och är bra för lungorna.

14 Ge avtryck till barnbarnen

Skriv en bok till barnbarnen där du berättar om vad du varit med om i livet. Du får hjälp att skapa boken om du går in på sajten tillminabarnbarn.se.

15 Sälj saker på loppis

Rensa bland de oviktigare sakerna så att det inte blir så mycket kvar för släkten att ta hand om. Bland det som kan väcka intresse på loppmarknaderna finns gamla vinylskivor.