Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lär dig säga nej - innan du tröttnar.
Lär dig säga nej - innan du tröttnar.
Lär dig säga nej - innan du tröttnar.
Lär dig säga nej - innan du tröttnar. Foto: ANNA SKOOG

Hantera stressen så fungerar vardagen

Lär dig säga nej - innan du blir för trött! 

När kraven blir för många måste du vara ärlig mot dig själv och andra. Det är enda sättet att få vardagen att fungera.

FAKTA


Lär dig säga nej!


Ta reda på vilken typ du är
* Varför har du svårt att säga nej? Varmhjärtade människor är ofta rädda för att verka kalla, tidigare mobbningsoffer tror inte att de kan säga nej, känsliga människor oroar sig över hur andra känner. Vilken typ är du?
Öva på att vara bestämd
*  Träna på att vara bestämd när du säger nej. Andas djupt, börja ditt svar med nej och ge den verkliga orsaken. Hitta inte på undanflykter och ursäkta dig inte för mycket.
Fatta mod
*  Låt inte ditt privatliv bli lidande för att du inte kan säga nej. Ständig övertid är oacceptabelt. Fatta mod och tala om för din chef att du inte kan arbeta över jämt.
Använd dig av empati
* Att säga nej till vänner kan vara svårt eftersom du kanske är rädd att förlora deras vänskap. Använd dig av empati och ”förståelse” när du säger nej till dina vänner. Till exempel: ”Jag förstår din situation, men...” eller ”Jag skulle verkligen vilja hjälpa dig, men...”
Bygg upp din ”nej-muskel”
*  Ju mer du övar på att säga nej desto lättare upptäcker du att det är. Säg ett bestämt nej till telefonförsäljaren som ringer mitt i maten. Svara inte i telefon om du måste avbryta det du håller på med. Radera alla mejl som du vet att du inte har någon nytta av.

När kraven från jobb, familj, släkt och vänner läggs på hög blir det till slut för tungt. Energin tar slut och du upplever maktlöshet. Ditt självförtroende blir lidande eftersom det är knutet till vad du presterar och du går in i en negativ spiral.

 Då är det dags att erkänna – för dig själv och din omgivning – att du inte orkar. Då blir det mycket lättare att säga nej.

 Martin Perry lär dig hur du förbättrar ditt självförtroende och lär dig att hantera din vardag i boken ”Maximera ditt självförtroende, 10 steg mot bättre självkänsla”.

 Testa dig själv och lär dig några av hans knep.

 

Här är fem råd för att hantera vardagen.

 

1 Erkänn att du inte orkar

 Det är inget att skämmas för och absolut inget tecken på svaghet. Sök hjälp av andra, det kan vara välgörande.

2 Minska andras förväntningar

 Du kan inte göra allt för alla. Minska pressen på dig själv. Lär dig att säga nej.

3 Ta itu med dina energitjuvar

 Identifiera vad som stjäl din energi och gör en lista. Det kan handla om ett ostädat hem, oro för jobbet eller dålig ekonomi. Bestäm dig för att göra något åt några av dessa saker. När du reducerar listan förbättrar du ditt självförtroende.

4 Bli inte distraherad 

 Behåll din självdisciplin och låt dig inte störas av yttre påverkan. Många distraherar sig själv, skjuter upp saker eller har svårt att slutföra, när de känner sig överhopade av krav. I stället för att ta itu med uppgifterna flyr de in i sina papper eller ut på internet. Du är väl inte sådan?

5 Fly vardagen 

 För att kunna bibehålla ditt lugn och din energi måste du lätta på trycket. Rör på dig och gör något annorlunda. Det är extra viktigt när du känner dig överhopad av jobb och krav. Dansa, träna eller gå långa promenader.