Ett test på hur stark en persons greppstyrka är, är ett bra sätt att avslöja risken för olika sjukdomar.
Ett test på hur stark en persons greppstyrka är, är ett bra sätt att avslöja risken för olika sjukdomar. Foto: Shutterstock

Händerna avslöjar risken för hjärtinfarkt

Att testa hur stark man är i händerna kan vara ett enkelt och billig sätt att avslöja risken för stroke, hjärtinfarkt och förtida död.

Detta enligt en ny stor studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet i dag.

– Det är en väldigt enkel och käck metod att se vem som har ökad risk, tycker hjärtprofessor Mikael Dellborg.

Lite alkohol har gynnsam effekt på hjärthälsan, mellan ett halvt och två glas vin per dag. Kvinnor tål mindre alkohol och har en lägre gräns, max ett glas vin per dag. Forskarna avråder från att man ökar sitt drickande. Alkohol ger ökad risk för andra sjukdomar, missbruk och olycksfall.

Att ha ett svagt handgrepp har samband med kortare överlevnad och ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en ny stor studie som omfattar nästan 140 000 vuxna från 17 länder, där även Sverige ingått.

Sedan tidigare vet man att försämrad muskelstyrka, vilket kan mätas i handens greppstyrka, är kopplat till sjukdom och förtida död. Men fram till nu har man inte vetat exakt hur bra mått det är på att förutsäga framtida ohälsa.

LÄS OCKSÅ: Fem tecken på tyst hjärtinfarkt 

Testade greppstyrkan

I den nya studien har forskarna testat handstyrkan hos personer mellan 35 och 70 och sedan följt dem i fyra år. Greppstyrkan har mätts med en handgreppsdynamometer, som är ett instrument för att mäta händernas styrka. Resultatet visar att för varje försämring av händernas styrka med fem kilo ökade risken att dö, oavsett orsak, med 16 procent.

Risken att dö av hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke ökade med 7 respektive 9 procent.

Testa din greppstyrka

Greppstyrka mäts som kraften när en person kramar ett objekt så hårt som möjligt med sina händer.

Har man god muskelstyrka och starka händer är man i regel också stark i resten av kroppen. Därför används handgreppsstyrkan ibland som ett allmänt test av styrkan.

En handgreppsdynamometer är en apparat som mäter greppstyrkan.

Enligt studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet i dag, så kan handstyrkan faktiskt säkrare förutsäga risken för förtida död än en traditionell riskfaktor som blodtryck.

- Handgreppsstyrka kan användas som ett enkelt och billigt test för att uppskatta en individs risk för död och hjärt-kärlsjukdom. Men det behövs mer forskning för att se om man kan minska individens risk för död och hjärt-kärlsjukdom genom att träna upp muskelstyrkan, säger forskaren Darryl Leong, som lett studien, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? 12 sätt att sänka det

"Markör på skörhet"

Mikael Dellborg, professor i kardiologi vid Göteborgs universitet, tycker att studien är intressant.

Att handgreppet spelar roll är dock inget nytt, påpekar han.

- Vi har sedan tidigare vetat att dålig handstyrka är en markör för att man är allmänt skör. Och att vara skör är farligt. Studiens resultat stöder tanken att det är viktigt med muskelstyrka, och att det är bra att vara mer fysiskt aktiv, säger han.

Så skyddar du ditt hjärta och lever längre

1. Rökfrihet. Rökning är största hjärtboven. Rökare lever i genomsnitt tio år kortare än andra.

2. Hälsosam kost. En varierad kost med regelbundet intag av hjärtsunda födoämnen som frukt, grönsaker, rotfrukter, fullkornsprodukter, nötter, fisk och magra mjölkprodukter är bra.

3. Håll koll på magen. Bukfetma är en känd riskfaktor för hjärtsjukdomar och diabetes. Gränsen för bukfetma går vid 102 centimeter för män och 88 centimeter för kvinnor. Men även midjemått över 94 centimeter för män och 80 centimeter för kvinnor kan innebära en ökad hälsorisk.

4. Drick med måtta. Lite alkohol har gynnsam effekt på hjärthälsan, mellan ett halvt och två glas vin per dag. Kvinnor tål mindre alkohol och har en lägre gräns, max ett glas vin per dag. Forskarna avråder från att man ökar sitt drickande för hälsans skull. Alkohol ger ökad risk för andra sjukdomar, missbruk och olycksfall.

5. Fysisk aktivitet. Bäst är att både vara fysiskt aktiv i vardagen och att träna mer intensivt då och då.

Källa: Agneta Åkesson, docent vid Karolinska institutet

Den enda invändning Mikael Dellborg har är att studien inte kan säga om det lönar sig att träna upp muskler och greppstyrkan.

- Jag hade förstås gärna sett en studie av om man kan minska risken genom att träna, och även träna upp handstyrkan. Men oavsett så vet vi att det är viktigt att röra på sig och hålla i gång.

LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för