Enkelt bot. Karpaltunnelsyndrom kan vara en plåga för den som är drabbad - men hjälpen behöver inte vara långt borta.
Enkelt bot. Karpaltunnelsyndrom kan vara en plåga för den som är drabbad - men hjälpen behöver inte vara långt borta.

Handen domnar - så får du hjälp

Domningar i fingrar eller hela handen? Det kan handla om karpaltunnelsyndrom där det vanligaste symtomet är stickningar eller domningar i händerna.

Omkring 300 000 svenskar besväras av domningar – ofta helt i onödan.
En enkel operation kan ta bort symtomen.

Karpaltunnelsyndrom ger domningar och smärtor i handen. Besvären kan med tiden göra att man blir fumlig, kraftlös och tappar saker. Syndromet drabbar framför allt kvinnor och är särskilt vanligt under graviditeter och i klimakteriet.
– Det beror på att hormonspegeln förändras i dessa fall vilket kan göra att man sväller. Oftast försvinner besvären av sig själva efter förlossningen, säger Fredrik af Ekenstam, specialist i ortopedi och handkirurgi, docent vid Uppsala Universitet.

Karptunnelsyndrom är oftast ofarligt

Personer med diabetes, ledgångsreumatism eller underfunktion i sköldkörteln drabbas oftare. Karpaltunnelsyndrom är oftast ofarligt, och det finns flera sätt att lindra symtomen. Men vid långvariga problem kan ­nerver och muskler ta skada.
– Besvären är vanligast på nätterna när kroppen sväller vilket kan störa sömnen. Om domningarna återkommer kontinuerligt är det viktigt att åtgärda problemet, säger Fredrik af Ekenstam, specialist i ortopedi och handkirurgi, docent vid Uppsala universitet.
En rutinoperation tar effektivt bort symtomen för de värst drabbade.

Enkelt att testa

Smärtor och domningar i händerna kan komma av många olika anledningar. Det finns dock ett enkelt sätt att avgöra om domningarna kommer av en trång karpaltunnel.
– Om det sticker och domnar i 3,5 fingrar - tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret så är det karpaltunnelsyndrom, säger Fredrik af Ekenstam.

Så lindrar du problemen

Handledsstöd kan lindra besvären om natten och håller handen i ett avlastan­de läge.

Om du arbetar länge med odämpade vibrerande verktyg eller enformiga handrörelser ökar risken. En sjukgymnast eller arbetsterapeut kan ge råd om förebyggande träning och arbetsställningar. Variera arbetet så att händer och armar inte utsätts för enformiga rörelser. Ta en paus om du känner dig trött och spänd.
Prova att hålla händerna högt och sam­tidigt knyta och öppna händerna. Rör på fingrarna ofta. Om besvären inte går över kan man operera. Kirurgen skär igenom bandet som täcker karpaltunneln. Detta minskar trycket på nerven. Ingreppet görs med lokalbedövning och man får oftast gå hem samma dag.

Karptunnelsyndrom

Ett vanligt symtom vid karptunnelsyndrom är domningar eller stickningar i händerna och fingrarna – företrädesvis om natten. Besvären kan göra att du vaknar och måste skaka liv i handen.

Du kan också få nedsatt känsel i händerna vilket kan göra dig fumlig.

Domningar i händerna kan bero på många saker men det finns ett enkelt test för att avgöra om du lider av karpaltunnelsyndrom.

– Om det sticker och domnar i 3,5 fingrar - tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret så är det karpaltunnelsyndrom, säger Fredrik af Ekenstam.

 

Karpaltunneln är en trång kanal mellan handlovens ben och ett kraftigt band vid handloven.
Genom kanalen går, förutom medianausnerven som är en av handens huvudnerver, också nio senor till de muskler som böjer fingrarna.
Vid karpaltunnelsyndrom blir medianusnerven klämd i karpaltunneln.

Källa: 1177 Vårdguiden, Fredrik Ekenstam

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande