"Han vägrar släppa taget"

Varje dag i sommar svarar Expressens sex- och relationsexpert Katerina Janouch på dina frågor.
Mejla till katerina@expressen.se
Fråga:

Hej! Jag är en rullstolsburen tjej på 37 år som är tillsammans med en man på 48 år. I början av vårt förhållande för cirka 13 år sen var det hur bra som helst, men för några år sen kände jag att allt inte var som det brukar. Jag har pratat med min sambo flera gånger om hur jag känner det, men han vill inte lyssna utan slår bara bort det hela tiden, han säger att jag har helt fel. Vi bråkar varje dag om hur vi ska ha det. Jag vill att vi ska gå skilda vägar, men han vägrar släppa taget. Vi har inte tagit i varandra på minst tre år. Jag känner mig hela tiden iakttagen av honom, för om jag går ut ur rummet där han är kommer han efter som en svans exempelvis. Jag tycker det är fruktansvärt jobbigt. Om jag talar om för honom att jag älskar honom (vilket jag inte har gjort på evigheter) eller om jag tar i honom så får jag ingen respons över huvud taget. Det känns som om jag inte är ens luft för honom. Nu har det gått så långt att jag är kvar för husfridens skull. Snälla, hjälp mig, jag orkar inte längre! Från en som känner sig övergiven och bortglömd

Visa att du menar allvar

Katerina svarar:

Hej! Det låter som att du måste bryta dig ur förhållandet och kanske behöver du hjälp med detta. Först och främst borde du verkligen försöka nå fram till din sambo och få kontakt med honom, har du föreslagit att ni kan gå i familjerådgivning för att kunna prata med varandra? Om man sitter med en familjerådgivare så måste man ju lyssna på vad den andre har att säga, då kan han inte bara slå bort det du säger. Ibland är det dock svårt att få med sig en partner som vägrar. Då är det bra att ha stöd. Har du familj, vänner som kan hjälpa dig att ta dig ur relationen? Kanske behöver du praktisk hjälp att packa ihop och verkligen flytta rent fysiskt. Även om du kanske inte kan skaffa en annan bostad (det kanske är din bostad ni bor i och han borde flytta) så kanske du kan vara hos en god vän en tid för att visa att du verkligen visar att du menar allvar? Det kan även vara en bra idé att resa bort för en tid för att få utrymme för sig själv och sina tankar. Du kan inte stanna kvar i en relation du mår dåligt av bara "för husfridens skull". Det kan vara en svår process att bryta upp, vissa människor vill inte och är rädda för att släppa taget. Men när krisen är överstånden brukar alla inblandade må bättre. Jag hoppas att du hittar styrkan att bryta upp om det är det du känner att du vill göra. Lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!