Pernilla Wahlgren trivs med sig själv och sin kropp. För henne är det viktigt att må bra, njuta av livet och äta god mat i lagom mängd.
1 av 3: Pernilla Wahlgren trivs med sig själv och sin kropp. För henne är det viktigt att må bra, njuta av livet och äta god mat i lagom mängd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Jag har aldrig gillat att följa en strikt diet och har svårt för människor som sitter och petar i salladsblad eller tar med sig egna matlådor på en middag. Är jag bortbjuden vill jag vara en trevlig gäst och äta vad som bjuds”, säger Pernilla.
2 av 3: ”Jag har aldrig gillat att följa en strikt diet och har svårt för människor som sitter och petar i salladsblad eller tar med sig egna matlådor på en middag. Är jag bortbjuden vill jag vara en trevlig gäst och äta vad som bjuds”, säger Pernilla. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 av 3

Pernilla Wahlgren om klimakteriet och vikten

Pernilla Wahlgren gillar sin kurviga kropp. Någon längtan efter att bli pinnsmal har hon inte, men i klimakteriet blev det svårare att hålla vikten. 

När hon inte kom i sina jeans stod valet mellan att ta tag i hälsan eller köpa en helt ny garderob. Pernilla tycker inte att man ska skämmas för att man vill tappa några kilo. För henne fungerar Viktväktarnas metod, eftersom hon inte vill avstå från något.

– För mig är lyckan i livet nybakat bröd och pasta!

Pernilla Wahlgren trivs med sig själv och sin kropp. För henne är det viktigt att må bra, njuta av livet och äta god mat i lagom mängd. 

– Jag har aldrig gillat att följa en strikt diet och har svårt för människor som sitter och petar i salladsblad eller tar med sig egna matlådor på en middag. Är jag bortbjuden vill jag vara en trevlig gäst och äta vad som bjuds. De som äter dietkost när de är borta får jag lust att skicka hem.

Pernilla Wahlgren

Ålder: 52 år.

Familj: Barnen Oliver, fyller 31 och Bianca fyller 26 den 30 december, Benjamin, 23, och Theo, 13.

Bor: Villa med sjöutsikt på Lidingö utanför Stockholm.

Aktuell: ”Wahlgrens värld” på Kanal 5/Dplay. I nya mat-programmet ”Yes chef” tillsammans med kocken Thomas Sjögren, premiär 17 december på Dplay.

Den folkkära artisten står hemma i köket på Lidingö och hackar grönsaker till en tonfisksallad, en perfekt lunch för henne. 

– Jag vill verkligen inte vara sulfidsmal och absolut inte så pinnsmal som jag var förut. Det är inget jag eftersträvar. Hade det varit för 20 år sedan hade jag tyckt ”nä men gud, så här kurvig kan jag inte vara”. Då var det mycket viktigare att vara smal.

LÄS OCKSÅ: 6 oväntade saker som händer i klimakteriet

Har en skev bild av sig själv

När Pernilla tittar på gamla bilder av sig själv kan hon se att hon var jättesmal – trots att hon då upplevde sig som tjock. Ett tydligt bevis på att hon hade en skev bild av sig själv, menar hon. 

I dag har hon hittat en vikt där hon känner sig bekväm. 

– Jag tycker inte att man ska jämföra sig med andra. Hur mycket man trivs med att väga är individuellt och upp till var och en. Det viktiga är att man trivs med sig själv och mår bra på både insidan och utsidan. Hur många kilon man än väger. 

Pernilla vet att många unga ser upp till henne och för henne är det viktigt att vara en sund förebild. Hålla sig frisk, röra på sig och äta hälsosamt. 

– Det finns mycket tjejer med ätstörningar. Bianca är en av dem. Vi behöver förstå att vi måste vara goda föredömen för dem.

Hur hanterar du Biancas ätstörning?

– Vi pratar om det hela tiden. Man får ha bra koll på henne. Bianca älskar verkligen mat, men hon älskar nyttig mat. 

Det gör även Pernilla. Allt handlar om bra råvaror, menar hon. Ska hon äta en hamburgare ska den vara gjord på riktigt sätt, inte något hon köper i en snabbmatkedja. 

Pernilla ser också till att äta nyttigt under veckan för att sedan unna sig på helgerna. Och även om hon älskar att dricka ett gott vin till maten, dricker hon inte vin varje dag.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så hittar du sexlusten i klimakteriet

Klimakteriet förändrade mycket 

”Det finns många tjejer med ätstörningar. Bianca är en av dem. Vi be- höver förstå att vi måste vara goda föredömen för dem.”

Sedan Pernilla kom in i klimakteriet upplever hon en förändring. Att det är skamligt att prata om för en del, tycker hon är konstigt.

– Jag har aldrig haft problem att säga att jag är klimakteriet. Det är som att ljuga om sin ålder och säga att man är 49. Jag tror det har med tjejers värld att göra. Är man i klimakteriet kan man inte få barn och upplever det som en skam. Jag har fyra fantastiska barn och ser fram emot barnbarn.

Sedan Pernilla kom in i övergångsåldern har hon fått svårare att hålla vikten. 

– I klimakteriet är det inte längre någon ”quickfix” att gå ned några kilo. Förut kunde jag göra det på några dagar. Nu spelar hormonerna en ett spratt, kroppen förändras och man kan gå upp utan att veta varför. 

För mig är lyckan i livet nybakat bröd och pasta

Samtidigt som Pernilla inte vill hetsa någon till att banta, tyckte hon det var tråkigt när inte längre kom i sina jeans. Valet stod mellan att ta tag i hälsan eller köpa en helt ny garderob. 

Det är en balansgång, konstaterar Pernilla, som inte heller tycker att man ska behöva skämmas för att man vill tappa några kilo. 

Då blev Viktväktarna ett bra hjälpmedel för henne. När Pernilla fick en förfrågan om ett samarbete med wellnessföretaget frågade hon runt bland sina vänner, som intygade att det fungerade. 

– De förbjuder ingenting. Jag kan bli provocerad av LCHF och fanatiska dieter där man inte får äta ris och kolhydrater. För mig är lyckan i livet nybakat bröd och pasta, och inte känner jag mig som en sämre människa för det. 

Håller du dig mätt?

– Ja, det tycker jag. Det gör att jag kan unna mig. Jag kanske tackar nej till en hel bulle, men tar en halv. 

Bjuder Pernilla på fika räknar hon inte en bulle per person. I stället kan hon köpa en kanelbulle, en kardemummabulle och ett wienerbröd, som hon skär upp i bitar.

Till en början gick Pernilla ner i vikt och sedan har hon hållit sig där. 

– Jag känner att jag ligger på en bra vikt. Jag är inte hysterisk med att räkna kilon. Det försvinner någon valk här eller där, som man tycker är jobbig. För mig handlar det mer om att jag känna mig fräsch och inte tung i kroppen. Känna att jag orkar. Min stora skräck är att ha dålig kondition och bli tung i höfterna.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att du har hamnat i perimenopausen

Avskyr att träna

I det nya mat- programmet ”Yes chef” reser Pernilla tillsammans med kocken Thomas Sjögren runt i Sverige och lagar mat. Foto: BILD FRÅN INSTAGRAM @PERNILLAWAHLGREN

Pernilla är öppen med att hon avskyr att träna och är inte typen som går på gymmet på lunchen. På sistone har hon jobbat mycket och när hon väl är ledig vill hon bara vila. 

– Är det dåligt väder är jag inte sugen på en powerwalk. Då tar jag på mig träningskläder och kör lite träning hemma. Efteråt är jag inte sugen på att äta onyttigt. Jag tror det sitter i psyket. Att man straffar sig själv och äter den där pizzan för att man inte tränat.

Vad är ditt mål med hälsoresan?

– När jag gör en show får jag scenkläder uppsydda till mig. Det kanske krävdes att jag tappade några kilo för att komma i dem. Det är en sporre i sig, om de inte sitter skönt. Jag tycker inte att det är klädsamt att vara för smal när man blir äldre. Ansiktet ser lite utmärglat ut. Lite fett i ansiktet är bra, det blir som naturliga fillers.

Hur blir det med julbaket i år?

– Klart jag ska julbaka och unna mig saffranslängd. Men det är samma sak där som med fikat. Jag behöver inte äta allt själv, utan kan frysa in och ta fram när jag får gäster.

När barnen var små bakade hon mycket tillsammans med dem och njöt av doften av nybakat. I dag bor bara Theo, 13, hemma. Även om han gillar bakning har han inte tid och spelar hellre fotboll och åker skateboard.

– Jag älskar julen och i år är jag sugen på att baka saffransbullar och göra julgodis. Men om jag bakar ska det vara med mycket smör. Annars kan jag skita i det. Jag är inte mycket för sockerfria grejer, då kan jag lika gärna ta en mandarin. En skalad mandarin är exakt lika gott som den godaste bullen. 

Pernilla förstår inte rädslan för att gå upp i vikt av julmaten. 

– Man sitter ju inte och äter hur mycket julskinka och Jansson som helst. Man tar lite av allting och kan äta flera gånger. Det är perfekt. Det är inte så att jag trycker i mig. 

Hur ska du fira jul i år?

– Här hos mig med familjen och några av mina syskon. Mina föräldrar har precis haft en mild corona, vilket gör att vi kan umgås och sitta nära. Tidigare har de suttit på kanten när vi ätit middag. Vi har inte kunnat kramas, men nu kan vi det.

Själv har Pernilla klarat sig undan corona. Under inspelningarna av nya tv-programmet ”Yes chef” fick hon topsa sig varje morgon. I det nya matprogrammet, som har premiär den 17 december, ger sig Pernilla och Thomas Sjögren, vinnare av ”Årets kock” 2015 och ”Kockarnas kamp” 2018, ut på en matresa genom Sverige. 

Pernilla menar att den ordningsamma kocken har lärt henne många bra köksknep. 

– Att undvika kaos är min största utmaning. 

Du har också köpt en drömtomt?

– Ja, men jag väntar med att berätta var den ligger. Där ska jag bygga mitt drömhus. Förhoppningsvis blir det i år eller nästa. Det kommer bli ett projekt!

Och du är fortfarande singel?

– Jättelycklig singel.

LÄS OCKSÅ: Camilla Läckberg: ”Att jag ens pratar om vikt tycker jag är idiotiskt” 

LÄS OCKSÅ: Martina Haag: ”Jag blev bortvald gång på gång” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!