Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSOVIKT

Publicerad 27 nov 2014 09:30

Mats Lindgren, 61: LCHF gjorde mig frisk

Foto: Anders Ylander

Efter sex månader med LCHF-kost kunde han lägga sina mediciner på hyllan.

I dag vill han hjälpa andra att göra samma resa. Mats Lindgren, 61, från Göteborg är månadens inspiratör.

Hur ser din LCHF-kost ut?

- Jag har satt en ganska låg kolhydratsgräns och håller mig till sådant som innehåller max 5 gram kolhydrater per 100 gram. Det är en nivå som jag mår bra och håller mig frisk av. Min LCHF-kost har faktiskt blivit striktare med tiden.

Varför började du äta LCHF?

- Även om jag har elitidrottat hela livet har jag alltid varit sjuk. Jag var ofta förkyld och fick kronisk bronkit. Jag har haft hjärtproblem och fick diagnosen typ-2 diabetes för sex år sedan. Sjukvården talade om för mig att det är normalt att blir sjukare med åldern.

Vem var din inspiration när du började med LCHF?

- Jag gick på en föreläsning som Annika Dahlqvist hade här i Göteborg. Har du något tips till nybörjaren?

- Det är väldigt viktigt att vara noga med det naturliga fettet. Jag ser alltid till att äta mycket olivolja, kokosfett, smör, nötter och avokado.

Hur snabbt märkte du själv effekt av din nya kost?

- Mitt blodsocker var det som sjönk snabbast, för diabetes är den här kosten oerhört effektiv. Den kroniska bronkiten tog lång tid att bli av med. Efter sex månader kunde jag sluta med alla mina mediciner.

Har du inspirerat några i din omgivning?

- Ja, folk blir nyfikna när man pratar om LCHF. Närmast är min sambo som började med LCHF av solidariska skäl och blev av med sin migrän och eksem.

Hur har LCHF förändrat ditt liv?

- Förutom att jag har blivit frisk jobbar jag nu med LCHF genom att föreläsa och skriva böcker. Jag sjösätter också mitt företag som erbjuder LCHF-matkassar.

Vad äter du helst till middag?

- Jag äter som vanligt, kött och fisk, men tar bort pastan och ersätter med vitkåls- eller zucchinipasta.

Relaterat