Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: George Dolgikh

5:2 - så skyddar den populära dieten dig mot alzheimer och cancer

Tre mål om dagen och gärna ett litet snack på eftermiddagen.

Så lyder en vanlig kostrekommendation.

Men nu visar en ny studie att periodisk fasta som 5:2 och 8-timmarsdieten kan ha bättre effekt på vår hälsa än de traditionella viktråden.

Det hänger ihop med våra förfäders vanor, skriver Telegraph.

I många av oss sitter det i sedan barnsben. Man ska äta ordentligt men sparsamt: helst tre välplanerade mål om dagen.

Men på senare år har flera dieter där man fastar blivit populära, som 5:2-, 6:1- och 16:8-metoden. Den förstnämnda, och populäraste, innebär att du käkar normalt i fem dagar, medan du under två dagar inte får överstiga 500 kalorier.

 

Och nu visar det sig att korttidsfasta kan vara att föredra framför de traditionella kostrekommendationerna. Enligt en nygjord sammanställning av 80 olika studier verkar ett minskat energiintag i perioder leda till flera betydande hälsovinster.

Den brittiska tidningen Telegraph rapporterar att fastan kan hjälpa kroppen att bryta ner fett och reparera celler, samt fördröja åldrandet, krympa tumörer och skydda nervcellerna mot skador orsakade av alzheimer och parkinson. Enligt forskarna bakom den amerikanska publikationen är "tre-mål-om-dagen-rutinen" egentligen onormal för människan, som i begynnelsens tid var tvungen att jaga rätt på mat och äta under dagsljusets timmar. Nattetid hade man inget annat val än att fasta i många timmar.

 

Kostrelaterade sjukdomar som fetma och diabetes gjorde alltså sitt intåg först när det artificiella ljuset var uppfunnet och kroppens naturliga klocka blev störd, genom att vi började stoppa i oss föda vid dygnets alla timmar.

Forskaren och dieteisten Dr Michelle Harvie säger att det finns många myter om matvanor och att det är viktigt att de senaste rönen får gehör:

– Alltfler studier tyder på att regelbundna perioder med minskat kaloriintag faktiskt kan förbättra hälsan och till och med motverka sjukdomsprocesser som utveckling av bröstcancer.