Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 feb 2010 10:08

Halsont kan vara en hjärtinfarkt

INFARKTDRABBAD. Ingrid Johansson Fjelkman fick akut ont i halsen. Förkylning, trodde hon. "Jag hade inte en tanke på att det kunde vara en hjärtinfarkt", säger Ingrid.

INFARKTDRABBAD. Ingrid Johansson Fjelkman fick akut ont i halsen. Förkylning, trodde hon. "Jag hade inte en tanke på att det kunde vara en hjärtinfarkt", säger Ingrid.

Foto: Lasse Sandström

Ont i halsen, käken, öronen eller tänderna kan vara akut hjärtsjukdom.
Det visar en ny studie där 326 personer med hjärtinfarkt eller kärlkramp ingått.
– Att känna till de här symtomen kan rädda liv, säger professor Annika Isberg.

Ont i bröstet, eventuellt med utstrålning i vänstra eller båda armarna, är det symtom som av de allra flesta kopplar ihop med hjärtinfarkt och kärlkramp.
– Flera av dessa patienter har trott att de fått en rejäl halsinfektion eller tandinfektion. En del av dem har uppsökt tandläkare eller öronläkare istället för att åka akut till sjukhuset, säger Annika Isberg, forskare och professor i oral diagnostisk radiologi vid Umeå Universitet.

Risk för fel diagnos

Och när varken tandläkare, vanliga läkare eller patienten själv känner igen hals- eller käksmärtan som ett symtom på hotande infarkt är förstås risken för att få fel diagnos och fel behandling hög. Dödligheten är upp till 25 procent högre än om rätt diagnos ställs från början.
– Risken är att man missar att det är en hjärtinfarkt på gång, att patienten skickas hem eller hamnar på fel ställe.

Symtom kan komma från käken och halsen

Forskningen visar att så mycket som var sjunde patient med hjärtinfarkt eller akut kärlkramp faktiskt inte har ont i bröstet, utan enbart symtom från ansikte och hals. Det är en hög andel av de drabbade.
– Därför är det oerhört viktigt att både vårdpersonal och allmänhet känner till att hjärtsjukdom kan ge symtom från enbart från käkar, tänder och hals, säger Annika Isberg.

Första studien

Vanligast är dessa "atypiska" symtom bland kvinnor. Hjärtsjuka kvinnor får tio gånger så ofta symtom som käksmärta och ont i svalget jämfört med män. Män får oftare den "typiska" bröstsmärtan.
– Det är viktigt att uppmärksamma att kvinnor och män inte alltid får samma symtom vid hjärtinfarkt och kärlkramp.
Det är den första studien i sitt slag. En första del är publicerad och nya resultat publiceras snart.
– Innan vi gjorde den här studien fanns bara enstaka patientfall beskrivna. Nu är det viktigt att sprida kunskapen, både till allmänhet och vårdpersonal.