1 av 2 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 av 2 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Wahlgren & Wistam: ”Vi kompletterar varandra”

Sofia Wistam är fortfarande superkär i sin man efter 16 år. Pernilla Wahlgren njuter av att vara singel efter sina tidigare turbulenta kärleksrelationer.

I podcasten ”Wahlgren & Wistam” pratar duon öppet om livet i både dur och moll.

Alla som följer er vet att ni ständigt håller ett högt tempo. Hur gör ni för att orka?

Pernilla: Många undrar hur jag orkar så mycket. Jag tankar energi hos mina barn och är bra på att göra det jag känner för. Jag slår inte knut på mig själv när jag är ledig. Har jag en middag med familjen lagar vi antingen mat tillsammans eller köper takeaway. Det vikiga är att vi umgås

Sofia: Jag är ganska bra på att mikrovila. Jag kan slappna av när som helst var som helst, det är mitt knep. Jag är också bra på att beta av att göra-listor. Jag älskar att stryka uppgifter och att kunna lämna och gå vidare. Det är väl min räddning tror jag.

LÄS OCKSÅ: Benjamin Ingrosso, 21, om sin ångest: ”Jättesvårt” 

Var är ni i livet?

Pernilla: Jag tycker att jag är på en väldigt bra plats och det har jag varit ett bra tag nu. Det är lugnt och harmoniskt. Även om jag jobbar jättemycket har jag ett himla roligt jobb och är bra på att vara ledig när jag får. Då får det hellre vara lite stökigt hemma. Jag lägger mig i soffan eller tar en massage. Jag mår bra, har härliga vänner och en skön familj. Min och Biancas relation blev mycket bättre när hon flyttade hemifrån. Det finns inget bråk med någon i familjen.

Jag har en bra relation med båda mina ex-män. Jag lever ensam och tycker det är superskönt. Jag jobbar också bara med saker som jag vill göra och tackar nej till jobb jag tidigare kanske kände att jag var tvungen att ta. Jag vet att jag mår bra av fasta rutiner och av att hela tiden veta vad jag ska göra.

Sofia: Jag är i någon slags torktumlare just nu. Det är väldigt mycket roliga jobb så jag vill inte klaga. Mina smycken säljer jättebra och då blir det mycket logistik med att packa, skicka och mark­nadsföra. En rolig men ny värld för mig. Jag tar hjälp av andra människor ibland för att få ihop det. Man måste lära sig att släppa ansvaret.

Pernilla Wahlgren

Ålder: 51.

Gör: Artist och entre­prenör.

Bor: Lidingö.

Familj: Barnen Oliver, 29, Bianca, 24, Benjamin, 21, och Theo, 12.

Aktuell: Med bland annat podcasten ”Wahlgren & Wistam” och ny säsong av ”Wahlgrens värld”.

Vad har ni för relation till er ålder?

Pernilla: Det är inte så att jag går och längtar efter att bli äldre men jag är gan­ska okej med min ålder. Däremot märker jag att jag inte går ut lika ofta när jag är ledig längre. Jag vet inte om det har med min ålder att göra. Jag går gärna ut och äter middag men aldrig att jag skulle gå vidare sedan. Jag minns inte ens när det hände senast. Men jag är väldigt barnslig i mitt sätt, jag går inte på bingo bara för att jag fyllt 50. Ibland tycker jag att jag ser skitgammal ut och ibland känner jag att det är okej. Jag har kompisar som är 60 och som ser jättefräscha ut. Och jag har faktiskt tagit vara på det här året i och med min show. Det har varit ett av de bästa i mitt liv, både på ett personligt och yrkesmässigt plan.

Sofia: Jag hatar att bli gammal. Det är sjukt tråkigt. Man märker det i krop­pen. Jag fick till exempel diskbråck i nacken igen. Smär­tor, helt osexigt. Jag känner att kroppen tar stryk. Det hanterar jag genom att träna mycket och ha snäll belysning. Jag ser sämre och sämre och varje gång jag tar på mig glasögon ser jag att det har hänt saker med synen.

Sofia Wistam om Pernilla Wahlgren: ”Jag kände inte henne så väl innan vi började podda, nu vet jag att hon är extremt generös, väldigt rolig och det händer mycket i hennes värld” Foto: OLLE SPORRONG

Vad är det bästa och sämsta med att bli äldre?

Pernilla: Det sämsta är att jag vill leva för evigt och det går ju inte. Det är job­bigt. Men också när den dagen kommer när man börjar känna att man är gammal och till exempel inte orkar saker. Jag kan förstå att det är skitjobbigt. Jag känner ingenting av det ännu, men så är jag också bara 50.

Sofia: Det bästa är att jag har den. Alternativet är ju inte kul... Så många tragedier jag möter i ”Sofias änglar”. Det kan gå tokigt för människor även i ung ålder. Jag är fantastiskt tacksam och glad att jag får leva. Samtidigt är det klart att jag inte älskar mina rynkor även om det nog skulle ta lång tid innan jag börjar skära i mig.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren om stora stödet till dottern 

Hur skulle ni beskriva era respektive kärleksliv?

Pernilla: Jag lever själv och trivs verk­ligen jättebra med det. Jag borde säga att jag saknar en man men just nu är jag supernöjd med att vara själv. Sedan säger jag inte att jag aldrig vill träffa någon. Det har varit alldeles för mycket drama och turbu­lenta relationer i mitt liv. Jag njuter av att det är så komplikationsfritt nu. I min senaste relation slets jag mellan honom och barnen, man vill ju inte blanda ihop relationerna direkt. Och jag gick runt med ständigt dåligt samvete.

Sofia: Jag tittar fortfarande på min man och tänker ”shit, vad han är snygg”. Vi har varit tillsammans i 16 år nu. Fortfarande är jag lite fascinerad av att han vill vara med mig. För jag är rätt hopplös. Jag är superkär och han kompletterar verkligen mig. Det känns som om han är lite delaktig i allt jag gör för han är betyd­ligt mer sökande än jag, i olika trender till exempel. Han är en bra rådgivare.

Sofia Wistam

Ålder: 53.

Gör: Programledare.

Bor: Lidingö.

Familj: Maken Magnus, 50 och gemensamma sönerna Texas, 15, och Lennox, 12, samt barnen Kid, 28, och Sindy, 19, från tidigare relationer. Aktuell: Med podcasten ”Wahlgren & Wistam”, ny säsong av ”Sofias änglar” samt det egna smyckes­märket ”By Sofia”.

Vilka egenskaper värdesätter ni mest hos en partner?

Pernilla: Han måste vara rolig. Jag skulle aldrig kunna vara tillsammans med en torrboll. Sedan måste han ha sitt eget liv också så han inte hänger upp det på mig. Det är också superviktigt att han passar ihop med mina barn.

Sofia: Hans nyfikenhet, på allt hela tiden. Det gör att han upptäcker saker som han berättar för mig. Även om jag sitter tyst och inte tänker på att jag lyssnar suger jag åt mig. Ofta i min och Pernillas podd berättar jag saker jag minns att jag hört. Då kommer de ofta från honom.

LÄS OCKSÅ: Sofia Wistam: ”Jag har jättemycket ålderskris” 

Vilka är era styrkor som mammor?

Pernilla: Jag känner att jag är när­varande, att jag alltid finns där. Sedan kanske man inte alltid är den mest per­fekta eller bästa mamman, men barnen kan känna sig trygga med att jag är där. Jag är väldigt mån om att hålla ihop familjen och att vi gör saker tillsammans. Jag umgås mycket med mina vuxna barn. Jag vet att de gillar att vara med mig och det tror jag beror på att jag inte är krä­vande. Jag är heller inte lättsårad, det är inte jätteviktigt att de måste ringa mig hela tiden. En annan enorm styrka för mig som mamma är min humor. Den är väldigt sarkastisk och har smittat av sig på barnen. Vi äter och skrattar när vi ses.

Sofia: Om du skulle fråga mina barn är det att jag säger ja till allt hela tiden. Det blir väldigt jobbigt för min man som måste vara en motpol till mig. Det blir lätt att ringa mig när man vill ha pengar eller hämtning. Jag är en ja-sägare och de är inte dummare än att de utnyttjar det också. Magnus blir därför den tråkige. Jag är lite svag när det handlar om att våga och orka ta konflikten.

Vilka är föräldraskapets största utmaningar?

Pernilla: Det är att göra rätt, helt enkelt. Många gånger tror man att man gjort rätt och så upptäcker man att det hade varit bättre att göra på ett annat sätt. En annan utmaning är att vara alla till lags hela tiden. Det är mycket som är svårt med att vara mamma. Jag är en hönsmamma och har alltid varit. Det blir bara värre med åren. Jag vill fortfarande följa min tolvåring till skolan och oroar mig konstant för barnen. Om Oliver, som fyller 30, inte svarar i telefon kan jag bli jätteorolig. Men jag är noga med att tala om för dem att oron bara ligger hos mig.

Sofia: Det är att hela tiden vända den andra kinden till. Att inte ta saker personligt, speciellt under tonårstiden. Den är otacksam. Men plötsligt kommer de ur den och har blivit bra människor med bra värderingar. Innan dess är det många fajter. Just nu är jag den mest pinsamma människa som finns, enligt min ena son. Tänk stackars Kid som hade dubbel uppsättning av kända föräldrar.

Vad betyder era vänskapsrelationer?

Pernilla: Jättemycket! Jag är otroligt lyckligt lottad som har många härliga och roliga vänner. Jag brukar säga att jag nästan är lika stolt över mina vänner som jag är över mina barn. När jag fyllde 50 fick jag av alla mina tjejkompisar att vi åkte ner till mitt hus i Marbella. De styrde upp allt. Jag har olika konstellationer av vänner och alla hittade varandra där.

Sofia: Jag är så himla dålig på att avstå från något i mitt liv. Jag vägrar! Hela mitt liv har jag varit kompromisslös och det gäller även vänner. Däremot har nog mina vänner lärt sig att jag gärna vill ses även om jag inte tar första initiativet. De är väldigt bra på att fortsätta fråga mig. Är man min vän vet man att det händer mycket i min närhet. Du behöver bara ställa dig nära så dras du med i någon slags virvelvind. När jag tittar på mitt Instagram kan jag känna ”gud, vilket konstigt liv jag har”. Jag tänker hela tiden att allt ska gå och säger ja innan jag hinner tänka. Och jag får till det på något sätt.

Vad är det bästa med Sofia?

Pernilla: Hon är otroligt omtänksam både mot vänner och familj. Vi skrattar mycket tillsammans samtidigt som hon är den som styr upp vår podcast. Jag är mer spontan och hon är mer strukturerad kring innehållet. Hon är proffsig.

Vad är det bästa med Pernilla?

Sofia: Hon är unik skulle jag säga. Jag kände inte henne så väl innan vi började podda, nu vet jag att hon är extremt generös, väldigt rolig och det händer mycket i hennes värld. Hon är en fantastiskt bra vän och tänker alltid på att man ska ha det bra. Vi kompletterar varandra och är både arbetskamrater och kompisar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!