1 av 2 Foto: iStock
2 av 2 Foto: iStock

Vitt te – därför är det så himla bra för dig

Svart, grönt och rött är de vanligaste alternativen.

Men hur bra koll har du på vitt te?

Nu sprider sig "delikatessteet" bland hälsomedvetna.

Här berättar vi varför det anses vara så bra och nyttigt.

Svart te är fortfarande frukostbordets främsta utmanare till kaffebaljan. Rött te dricker man på kvällen, för att slippa insomningsbesvär. Grönt te har de senaste åren utsetts till det hälsosammaste alternativet, tack vare innehållet av antioxidanter. Men VITT te – var på skalan placerar vi det?

Jo, faktum är att det vita teet, som snarare är ljusgult eller gulgrönt till färgen, är ÄNNU nyttigare än sin gröna kompis.

LÄS OCKSÅ: Kaffe eller te? Nu har forskningen svaret

Vitt te kallas också "kejsarte"

Vad är då vitt te? Det kommer från samma buske som det gröna, men medan grönt te framställs på något äldre blad tillverkas vitt te på de allra första, nyss utslagna knopparna. Skördetiden är således kort, vilket är en av orsakerna till det vita teets exklusiva stämpel – och det jämförelsevis höga priset. I gamla Kina var det bara den kejserliga familjen som fick dricka vitt te, varför det också går under namnet "kejsarte".

Det vita teet bearbetas knappt efter plockning – och torkningen sker på relativt låg temperatur, till skillnad från grönt te, som hettas upp. Tack vare detta bevaras knopparnas näringsämnen i högre utsträckning än vid annan teproduktion.

LÄS OCKSÅ: Grattis te-älskare! Därför är det bra för dig

En större mängd antioxidanter och mer av det rogivande ämnet teanin är också anledningen till att det vita teet fått spridning i medvetna kretsar och av många anses vara den nyttigaste tesorten, bättre än både gröna och röda varianter.

Här listar vi några påstådda hälsofördelar med vitt te.

Därför är vitt te nyttigt

1. Kan stärka immunförsvaret

Tack vare det höga innehållet av antioxidanter (som catechin) och andra näringsrika växtämnen. En kopp vitt te lär kunna innehålla tre gånger så mycket näringsämnen som grönt te.

2. Kan verka lugnande

Vitt te innehåller i ännu högre grad är grönt te aminosyran teanin, som kan lindra stress och oro – och i förlängningen hjälpa till vid sömnbesvär.

3. Kan vara bra för magen

Studier har visat att vitt te har viss effekt mot bakterier och virus. I Kina anses den milda drycken vara skonsam för magen och dricks ofta som "digestif" efter en måltid.

4. Påstås lindra feber

Kineser använder även det vita teet även för att sänka kroppstemperaturen vid till exempel feber.

5. Påstås förebygga vissa cancertyper

Vitt te innehåller rikligt med flavonoider, en form av antioxidanter som sägs kunna förhindra utvecklingen av nya cancerceller och motverka tillväxten av redan existerande.

LÄS OCKSÅ: 4 nyttiga teer – kolla när du ska dricka vad

Vitt te – så gör du

*Eftersom det vita teet inte har bearbetats på samma sätt som övriga sorter är smaken inte lika framträdande som hos teer som till exempel rostats eller ångats. Därför behöver det dra lite längre för att smaken ska komma fram: uppåt tio minuter.

*Vattentemperaturen bör vara densamma som vid tillredningen av grönt te: mellan 70 och 80 grader.

Aktuellt just nu