Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blekmedel är starka ock kan i värsta fall skada dina tänder.Blekmedel är starka ock kan i värsta fall skada dina tänder.Blekmedel är starka ock kan i värsta fall skada dina tänder.
Helt vita tänder ser ofta konstigt och onaturligt ut. Den perfekta vita färgen för tänderna ska matcha dina ögonvitor.Helt vita tänder ser ofta konstigt och onaturligt ut. Den perfekta vita färgen för tänderna ska matcha dina ögonvitor.Helt vita tänder ser ofta konstigt och onaturligt ut. Den perfekta vita färgen för tänderna ska matcha dina ögonvitor.
1 AV 2
Blekmedel är starka ock kan i värsta fall skada dina tänder.
Foto: Lev Dolgachov
2 AV 2
Helt vita tänder ser ofta konstigt och onaturligt ut. Den perfekta vita färgen för tänderna ska matcha dina ögonvitor.
Foto: COLOURBOX

Vita tänder – 5 vanliga misstag som du gör

Vita tänder vill de flesta ha.

Men att bleka gaddarna på hemma på egen hand kan vara vanskligt.

Rådgör alltid med din tandläkare innan du ger dig i kast med apoteksköpta strips och skenor.

Med hjälp av tidningen Prevention listar vi fem vanliga misstag – som kan förstöra ditt leende.

Vem har inte drömt om ett äkta Hollywoodleende á la Julia Roberts? En jämn och kritvit tandrad, som signalerar hälsa och välstånd. Men få är födda med perfekta tänder – och de flesta har någon gång råkat ut för karies, lagningar, utslagningar eller missfärgningar.

Därför är tandblekning föga förvånande en skönhetstrend som växer.

Men innan du sätter i gång med projekt hemmablekning – eller beställer tid på en tandvårdsmottagning – läs på om processen. Blekmedlen som används i behandlingarna är nämligen starka och kan i värsta fall göra dina tänder fulare och mindre friska än innan.

Till exempel måste alla hål vara lagade och all tandsten borttagen innan man börjar, så att man slipper smärta, isningar och andra biverkningar.

Här är fem vanliga misstag som du bör undvika:

1. Du rådgör inte med din tandläkare först

Vi vet, det är inte särskilt kul att gå till tandläkaren. Men i de flesta fall är det faktiskt nödvändigt. I synnerhet om du bestämt dig för att bleka gaddarna, eftersom man inte bör ha några hål eller skador i tänderna när man använder blekningsmedel. Det kan nämligen sippra ner i sprickorna och träffa känsliga nerver, vilket kan orsaka stor smärta och ytterligare defekter i munnen.

LÄS OCKSÅ: Vita tänder! Här är de tre bästa metoderna

2. Du använder munskölj

Det låter enkelt och effektivt, men nej, munskölj ger sällan det resultat man vill ha, enligt Connie White, talesperson för den amerikanska organisationen Academy of general dentistry. Dessutom innehåller vissa sköljmedel mycket alkohol, vilket kan vara skadligt för andra delar av munnen.

3. Du låter stripsen sitta för länge

Det är viktigt att följa tidsangivelserna (ofta 20-30 minuter) på förpackningen, oavsett om du använder strips eller skenor. Sitter de för länge kan det uppstå fläckar på och ökad känslighet i tänderna.

4. Du använder "one size"-skenor

Undvik tandskenor som påstås passa alla – och välj i stället varianter som du kan forma själv, alternativt skenor som har specialtillverkats hos tandläkaren. Våra tänder ser helt olika ut och risken om vi använder fel storlek är att det starka blekningsmedlet spiller över på andra delar av munnen, vilket kan skada tandköttet.

LÄS OCKSÅ: Vita tänder billigt och säkert hemma

5. Du bleker för mycket

Det verkar kanske attraktivt med så vita gaddar som möjligt, men inte bara kan det se konstigt eller onaturligt ut – dessutom kan överdriven blekning göra att tänderna förlorar sin glans och i värsta fall blir fläckiga eller "randiga". En bra grundregel är att tandraden ska matcha dina ögonvitor.