Foto: Juri Hahhalev Yurok

Visste du att öronen kan påverka din aptit?

Det är inte bara hörseln som styrs av våra öron. De påverkar även smaken - och i förlängningen aptiten, skriver Good Housekeeping.

Här är 7 sanningar om örat du kanske inte kände till:

 

1. Påverkar smaken

Du har en uppsättning nerver som kopplar ihop dina smaklökar med hjärnan, och dessa går genom mellanörat. Människor som har genomgått en öronoperation upplever därför ibland en förändring i hur de upplever smaker, vilket förstås riskerar att påverka din aptit.

 

2. Kroppens minsta ben

I mellanörat finns kroppens minsta ben, hörselbenen hammaren, städet och stigbygeln. Benens funktion är att överföra ljud från luften till innerörat. Den som har skadat hörselbenen har ofta en måttlig till svår hörselnedsättning.

 

3. Håller balansen

Dina öron är nyckeln till att hålla balansen. Om du känner att du drabbas av svindel eller känner dig lite vinglig kan det bero på att du har en infektion i innerörat. Det är fyllt av vätska som rör sig och signalerar till hjärnan att, och på vilket sätt, du rör på dig.

 

4. Reglerar kroppstemperaturen

Forskarna är inte helt säkra på varför vi har örsnibbar, men sannolikt hjälper de oss att höra. Dessutom har vi en stor blodtillförsel i våra örsnibbar, så enligt vissa experter hjälper de även oss att reglera kroppstemperaturen.

 

5. Öronvaxet håller rent

Öronvax håller öronen rena. För att vara exakt handlar det om en kombination av bland annat döda hudceller och svett som sitter i hörselgångarna och hindrar skräp från att komma in.

 

6. Sämre hörsel med åren

Vi hör allt sämre ju äldre vi blir, och det är många som har problemet även tidigare i livet. I USA är hörselnedsättning det tredje vanligaste hälsoproblemet. Ofta drabbas båda öronen på samma sätt och nedsättningen sker gradvis.

 

7. Jobbar dygnet runt

Dina öron slutar aldrig att vara aktiva. När du sover bearbetar inte hjärnan ljud på samma sätt. Hjärnan fortsätter att höra ljuden, men stänger dem ute - vilket är orsaken till att du inte minns vad någon har sagt till dig medan du vilar.

Aktuellt just nu