Vill du veta hur lång tid du har kvar att leva? Här är testet som kan avslöja
Undrar du hur många år du har kvar i livet?
Snart är det möjligt att du kan ta reda på det - med ett enkelt blodprov.
Frågan är: Vill du egentligen veta?
Forskare vid Yale university har tagit fram ett blodprov som kan avslöja din förväntade livslängd. Testet mäter personens biologiska ålder, skriver forskarna i en vetenskaplig artikel publicerad i Biorxiv.
– Vi har sett att vi även människor som inte har några sjukdomar, som antas vara hälsosamma, kan fånga upp skillnader i förväntad livslängd. Testet fångar upp något prekliniskt innan några sjukdomar gett sig till känna, säger artikelförfattaren Morgan Levine till The Guardian.
Om din biologiska ålder, eller fenotypa ålder som det också kallas, är högre än antal jordsnurr du levt, är det ett tecken på att du åldras snabbare än snittet.
LÄS OCKSÅ: Studie: Dina tankar påverkar din ålder
14 procents högre risk att dö i förtid
I studierna som lett fram till framtagningen av blodprovet har forskarna kunnat se att för varje extra fenotypiskt år över den kronologiska åldern, ökade personens dödlighet med 14 procent om de var mellan 20 och 39 år; tio procent om de var mellan 40 och 64 och åtta procent i åldersspannet 65 till 84 år.
Och de personer som åldrades snabbast hade fler sjukdomar än de som åldrades långsammare.
LÄS OCKSÅ: Forskare: Positiv syn på åldrande kan motverka demens
Har tid på sig att ändra sina vanor
Men är det skrivet i sten? Nja, en av fördelarna med det här testet är att personen i fråga har god tid på sig att göra livsstilsförändringar som kan påverka hälsan i en positiv riktning, menar Morgan Levine.
– Den största fördelen är att vi nu kan säga om en person är i riskzonen, och att de borde komma in regelbundet så att vi kan försäkra oss om att de inte utvecklar den eller den sjukdomen. Det visar hur du kan minska deras risk eftersom du kan slå in alla siffror och se hur risken sjunker om de exempelvis sänker sitt blodsocker, säger Levine till The Guardian.
I en separat studie tittade forskarna närmare på vilka faktorer som fick åldrande att påskyndas. De viktigaste faktorerna tycktes vara kronisk stress, att växa upp i socialt utsatta områden och lägre utbildning i kombination med ovanor som rökning och brist på motion.