Vad är bra att äta i stället för ris?
Vad är bra att äta i stället för ris? Foto: Cornelia Nordström/ Shutterstock

Vilket är det bästa alternativet till ris?

För att variera med ris har jag börjat köpa matvete, quinoa, hela durumkärnor och mathavre. Hur är näringsvärdet i de här varorna om man jämför med till exempel ris? Finns det några risker med att äta för mycket? Jag tänker på att det kan finnas arsenik i riset.

/Linn

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Både matvete, mathavre, durumkärnor och quinoa är riktigt bra alternativ till ris. De innehåller vitaminer och mineraler och dessutom ofta bra med kostfibrer eftersom man använder hela kornet. Det i kombination med en lägre stärkelsemängd gör att dessa produkter mättar bättre och inte påverkar blodsockret lika mycket till skillnad från vitt ris som ofta påverkar blodsockret mer. 

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.

Mejla till: dietist@expressen.se

Arseniken i ris kommer från grundvattnet i risodlingarna och därför är det förmodligen lägre i till exempel mathavre eftersom det odlas på helt andra platser. Både matvete och mathavre odlas i Sverige så de är klimatsmarta och dessutom billiga. Bra val helt enkelt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!