Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 29 jun 2019 14:30

Vilket är det bästa alternativet till ris?

Vad är bra att äta i stället för ris?

Vad är bra att äta i stället för ris?

Foto: Cornelia Nordström/ Shutterstock

För att variera med ris har jag börjat köpa matvete, quinoa, hela durumkärnor och mathavre. Hur är näringsvärdet i de här varorna om man jämför med till exempel ris? Finns det några risker med att äta för mycket? Jag tänker på att det kan finnas arsenik i riset.

/Linn

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Både matvete, mathavre, durumkärnor och quinoa är riktigt bra alternativ till ris. De innehåller vitaminer och mineraler och dessutom ofta bra med kostfibrer eftersom man använder hela kornet. Det i kombination med en lägre stärkelsemängd gör att dessa produkter mättar bättre och inte påverkar blodsockret lika mycket till skillnad från vitt ris som ofta påverkar blodsockret mer. 

Arseniken i ris kommer från grundvattnet i risodlingarna och därför är det förmodligen lägre i till exempel mathavre eftersom det odlas på helt andra platser. Både matvete och mathavre odlas i Sverige så de är klimatsmarta och dessutom billiga. Bra val helt enkelt!