Antioxidanter fyller en viktig funktion i kroppen.
Dietisten Sofia Antonsson svarar på läsarfrågor och ger råd.
1 AV 2
Antioxidanter fyller en viktig funktion i kroppen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar på läsarfrågor och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vilken mat innehåller antioxidanter?

Hej, jag undrar om du kan förklara lite om antioxidanter. Vad är det och vilken mat innehåller mest antioxidanter?

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Vi behöver syre för att andas men när syret omsätts bildas samtidigt något som kallas fria radikaler. Fria radikaler kan ha skadande verkan på kroppen, så kallad oxidativ stress. Det är lite som att kroppen rostar på insidan. Antioxidanter är de ämnen i maten som på olika sätt kan ta hand om överskottet av fria radikaler. 

Fråga dietisten

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Antioxidanter finns det rikligt med i frukt, bär och grönsaker, till exempel blåbär, broccoli och äpple. Leta efter färgstarka frukter och grönsaker, ju färgstarkare desto mer antioxidanter rent generellt. Man har inte sett någon positiv effekt av att ta antioxidanter som kosttillskott. Att däremot få i sig via kosten är bra och viktigt då antioxidanterna samverkar med flera ämnen för att kunna göra sitt jobb i kroppen.

Mat med antioxidanter

Enligt Livsmedelsverket kan många olika näringsämnen fungera som antioxidant.

Exempelvis:

E-vitamin – (frön, vegetabilisk olja, gröna bladväxter, ägg)

C-vitamin – (apelsin, paprika, broccoli)

Riboflavin – (kött, ägg, mjölkprodukter, baljgrönsaker, fullkornsprodukter).

Karotenoider (Frukt, grönsaker, ägg)

Selen – (fisk, inälvsmat, mjölkprodukter, ägg, baljväxter, nötter).

Även zink, mangan och koppar spelar en aktiv roll i olika enzymer som agerar antioxidativt. Även flavonoider och antocyaniner kan verka som antioxidanter.