Äldre ska dricka vatten trots att de inte känner sig törstiga, är de nya forskningsråden från forskarna i Ottawa.
1 av 2: Äldre ska dricka vatten trots att de inte känner sig törstiga, är de nya forskningsråden från forskarna i Ottawa. Foto: Shutterstock
Studien är gjord på äldre män som tränar men kan resultaten kan appliceras även på kvinnor, skriver Healthline.
2 av 2: Studien är gjord på äldre män som tränar men kan resultaten kan appliceras även på kvinnor, skriver Healthline. Foto: Shutterstock

Viktigare att dricka mycket vatten ju äldre du blir

Vi alla vet att det är viktigt med en bra vätskebalans i kroppen. Men visste du att det blir viktigare att dricka vatten ju äldre du blir? 

Kroppens förmåga att reglera kroppstemperaturen försämras nämligen med åren och risken för uttorkning ökar. Enligt nya forskningsråd ska man dricka mer vatten, även då man inte är törstig, från medelåldern och framåt. 

Uttorkning är inget att leka med. Det kan ge besvär som muskelsmärta och trötthet. Men värre är att det också kan resultera i problem med njurarna och att hjärtat utsätts för onödig påfrestning, i allra värsta fall kan det bli livshotande, skriver Healthline. Och ju äldre du blir desto större risk har du att drabbas av problem med vätskebalansen. 

Forskare på universitetet i Ottawa har djupdykt i frågan och deras råd, i den nya studien som publicerats i The Journal of Physiology, är tydligt. När du blir äldre ska du dricka mer vatten, även när du inte är törstig. Och du ska begränsa kaffedrickandet men också dra ner på läsk och alkohol. 

Studier har gjorts på äldre män som tränar och det man kommit fram till är att deras temperaturreglering inte fungerar optimalt. Hos en ung person reagerar kroppen direkt när det finns risk för uttorkning, genom att reglera kroppstemperatur och svettmängd för att behålla så mycket vätska som möjligt i kroppen. Men en äldre kropp regleras inte på samma sätt, skriver Healthline.

- Det här är en intressant studie eftersom den ger nya insikter i grundläggande åldersrelaterade förändringar i vår fysiologi. Det är ganska anmärkningsvärt att vi vid denna tidpunkt fortfarande lär oss nya grundläggande saker om hur våra kroppar förändras med åldern, säger Scott A. Kaiser, geriatriker vid Providence Saint Johns Health Center i Santa Monica, till Healthline. 

Män kan försätta sig själv i farliga tillstånd

Även om studien gjorts på män menar forskarna att den kan appliceras på äldre kvinnor också. Men män kan ändå vara den största riskgruppen, enligt de experter Healthline pratat med. Detta för att de oftare blundar för att kroppen åldrats och tror att de kan fortsätta göra som de alltid gjort. 

- De är mindre benägna att vara försiktiga och mer benägna att ignorera tecken på uttorkning och värmerelaterad sjukdom, säger doktor Rand McClain till Healthline. 

Han förklarar att vätskebalansen i kroppen förändras ganska drastiskt när vi blir äldre. Från att 70 procent består av vatten kan det sjunka ända ner till 50 procent och att bara det är en anledning att dricka mer vatten när man är äldre. Rand McClain  poängterar också att det räcker att gå med en lätt uttorkning för att kroppens organ och ämnesomsättningen ska påverkas. 

- Vi behöver vatten för att allt ska fungera smidigt och på bästa sätt. Vi kan gå i veckor eller månader utan mat, men vi klarar oss bara några dagar utan vatten, säger han till Healthline.  

LÄS OCKSÅ: 5 sätt du borde ändra din kost allteftersom du blir äldre 

LÄS OCKSÅ: Det här händer när du dricker för mycket vatten 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!