Fnyser du åt folk som lägger upp matbilder på sociala medier? Det är kanske inte så dumt ändå. En ny amerikansk studie visar att det kan vara ett bra hjälpmedel när du vill gå ner i vikt.
1 av 3: Fnyser du åt folk som lägger upp matbilder på sociala medier? Det är kanske inte så dumt ändå. En ny amerikansk studie visar att det kan vara ett bra hjälpmedel när du vill gå ner i vikt. Foto: Getty images
Som del av ett kostprogram kan de samlade bilderna granskas av en dietist, som därefter ger förslag på åtgärder, samt uppmuntrar rätt beteenden.
2 av 3: Som del av ett kostprogram kan de samlade bilderna granskas av en dietist, som därefter ger förslag på åtgärder, samt uppmuntrar rätt beteenden. Foto: Getty images
3 av 3 Foto: Getty images

Vill du gå ner i vikt? Ta bilder på din mat

Förakta inte dem som instagrammar vad de äter!

Matbilder kan nämligen hjälpa personer som vill gå ner i vikt.

En amerikansk studie visar att det ofta är mer tillförlitligt att fota sitt kostintag än att skriva ner vad man stoppar i sig.

Hör du till dem som blir upprörda när personer i din omgivning fotograferar sin middag eller lunch? Som suckar högt när Instagramflödet på morgonen fylls av bilder på avokadomackor och smoothiebowls?

1. Vad ÄR det egentligen att bli irriterad över: folk har olika intressen och mat är trots allt en gemensam nämnare som förenar?!

2. Kanske är det du som borde fota vad du äter, för att bättre hålla koll på dina egna vanor?

Ny forskning från Oregon State University visar nämligen att matbilder kan vara en effektiv dokumentationsmetod för den som vill gå ner i vikt. Istället för att föra anteckningar över vad man stoppar i sig under en dag tar man helt enkelt upp mobilen och plåtar allt man äter. I de flesta fall blir informationen mer uppriktig då, eftersom man ofta återger fel mängd eller glömmer någon del av måltiden när man använder ord. På en bild har du allting svart på vitt, för dig själv eller för en dietist att analysera.

LÄS OCKSÅ: Nya hälsotrenden: Frukost hela dagen 

LÄS OCKSÅ: Poke bowls – nya trendiga hälsomaten 

 

Suddiga bilder och konstiga vinklar går bort

Men visst. Det finns såklart fallgropar här också. För det första måste du kunna ta BRA matbilder.

– Fotografera måltiden ur en 45-gradig vinkel, stå upp när du gör det och se till att du har tillräckligt med ljus. Informationen som tillhandahålls måste vara så tillförlitlig som möjligt, säger Mary Cluskey, en av forskarna bakom studien.

Som del av ett kostprogram kan de samlade bilderna granskas av en dietist, som därefter ger förslag på åtgärder, samt uppmuntrar rätt beteenden.

Men inte ens för professionella näringsfysiologer är det helt lätt att avläsa vad maten på bilden väger eller föreställer. Glass och andra konturlösa livsmedel lär till exempel vara särskilt svåra att identifiera, skriver Mail Online.

LÄS OCKSÅ: Trendspaning 2017: Så äter, dricker och tränar vi 

Aktuellt just nu