Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varför kurrar magen när du är hungrig?

Egentligen kurrar magen även när vi är mätta.

Men ju mer mat vi har i magen, desto mer dämpas de morrande ljuden.

3 fakta om magkurr och hunger

*Peristaltiska muskelrörelser kallas de rytmiska sammandragningar i magen som orsakar kurrandet.

*Vissa forskare anser att det är sockerhalten i blodet som styr hungersignalerna i hjärnan. När blodsockret faller finns det behov av mer näring och vi blir angelägna om att äta.

*Hunger har visat sig vara svårt att förklara. Vi blir till exempel hungrigare vid sjunkande temperatur - och man kan känna hunger vid osäkerhet, nedstämdhet och vid tidpunkter då man är van att äta.

KÄLLOR: Illustrerad vetenskap och Wikipedia.

Alla har nog suttit på ett möte eller i en annan viktig situation när magen, högst olämpligt, börjar väsnas. Oftast tror vi att kurret är en signal om att vi behöver äta, men hungerkänslan styrs i själva verket av andra faktorer än innehållet i magsäcken.

Faktum är att magen morrar både när den är tom och full, men ju mer föda som finns där, desto mer dämpas ljuden. Tänk dig en burk med småpengar. Fylld till bristningsgränsen låter den knappt alls när du skakar på den, men om den bara innehåller några mynt rasslar det som tusan.

I korta drag handlar det om att magsäcken hela tiden rör på sig för att bearbeta maten och transportera den mot rektum. Det kurande ljudet uppstår när musklerna i området drar sig samman och tvingar alltifrån flytande och fast föda till gas genom tarmarna.

När magen är utan innehåll jobbar muskler och tarmar ändå på högvarv, för att försäkra att de inte missat något, ifall vi skulle stå inför svältläge. Sammandragningarna i en tom magsäck, utan dämpning, upplevs som obekväma, vilket vanligen får oss att vilja stoppa i oss något.