För vissa innebär ett rökstopp viktuppgång.
1 av 2: För vissa innebär ett rökstopp viktuppgång. Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Varför går man upp i vikt av att sluta röka?

Jag slutade röka för snart ett år sedan. Tyvärr har jag gått upp i vikt, nästan 10 kilo.

Varför blir det så? Och vad ska jag göra för att gå ner?

//Anna-Maria

Dietisten svarar: Lätt att gå upp i vikt

Hej Anna­-Maria! Bra att du lyckats sluta röka! Det i sig är alltid en hälsovinst. Med det sagt förstår jag att det är frustre­rande. Det är lätt att gå upp i vikt när man slutat röka och det finns flera saker som spelar in. En är att rökning, eller snarare nikotinet, ökar ämnesomsättningen en liten aning samtidigt som det dämpar aptiten. En annan är att du kanske väljer en bulle till fikat nu i stället för en cigarett, eller så är du helt enkelt mer hungrig. Dessutom är själva beteendet att inte röka något som kan ge en känsla av rastlöshet och ett sug på sådant du inte ätit förr.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Det finns många teorier, men mitt tips är att försöka förstå vad det är som gjort att du gått upp i vikt. Kan du se några uppenbara förändringar eller tycker du att du äter som vanligt? Ett knep är att minska på dina portioner, äta långsamt och känna efter när du är mätt. Fyll tallriken med fiberrika, knapriga grönsaker och ät dem gärna innan den vanliga maten så blir det lätt­ are att äta mindre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!