Våra 14 vanligaste dieter

Kolla in experternas kommentarer!

Flygvärdinnedieten

Frukost: 1/2 grapefrukt. Kaffe eller te utan socker och mjölk. Lunch: Grillad biff eller köttfärsbiff. Grönsallad med tomater utan dressing. 1 äpple. Middag: 2 hårdkokta ägg. Haricots verts. 1/2 grapefrukt.

Gunborg Palme:

Eftersom den är så kalorifattig riskerar du att få en matstressreaktion och bara vräka i dig mat.

Ingela Melin:

Finns den fortfarande!? Hungerkänslorna stimuleras och risken för oplanerat ätande ökar.

Stephan Rössner:

Obalanserat kortsiktigt jippo.

Scarsdalemetoden

Frukost: 1/2 grapefrukt, 1 skiva rostat fullkornsbröd. Kaffe eller te utan socker eller mjölk. Lunch: Kallt uppskuret kött, exempelvis kyckling, rostbiff eller tunga. Grillade eller ångade tomater. Middag: Fisk eller skaldjur, tillagade utan fett. Blandad sallad. 1 skiva rostat bröd. Grapefrukt. Kaffe eller te. Mellanmål: Gurka, morötter eller selleri.

Gunborg Palme:

Får din kropp att fungera som en hoppressad boll. När du släpper taget så förstoras bollen/din kropp igen.

Ingela Melin:

Nästan bara protein. Fungerar inte i det långa loppet.

Stephan Rössner:

I vissa avseenden en föregångare till Atkins och motsvarar delvis proteinpulverdieten, fastän med mat. Kortsiktig.

Pulverbantning

(VLCD, Very low calory diet) Byt ut några eller alla mål mot proteinpulver, soppor eller tabletter. SBU:Nutrilett, Cambridge- metoden, Herbalife med flera är speciella så kallade näringspreparat av mjölk- eller sojaråvaror med max 800 kalorier (men alla näringsämnen) per dag och kan ge en rejäl viktminskning på mellan 15 och 20 kilo på tre, fyra månader. När en måltid ersätts med någon specialprodukt förstärks resultatet - oavsett om det handlar om speciell näringsdryck eller vanlig mjölk.

Gunborg Palme:

Att banta med hjälp av enbart näringspulver löser inga viktproblem på sikt.

Ingela Melin:

Om du snabbt vill komma igång och behöver extra motivation för att bryta dina gamla vanor kan pulverdiet fungera. Men den vikt du förlorar första veckan, 3-4 kg, består inte av fettväv utan av vatten och kolhydrater. Om du inte ändrar dina matvanor och din livsstil har behandlingen ingen effekt på lång sikt.

Stephan Rössner:

Kan bryta onda cirklar om den följs upp av ett vettigt program efteråt.

Pillerbantning

Piller, till exempel Reducil och Xenical skrivs ut av läkare och ska kombineras med omläggning av kosten. Xenical förhindrar en del av fettet i kosten att tas upp av kroppen. Vid fettöverdos får man akut diarré. Reducil påverkar aptitcentrum i hjärnan och gör så att du känner dig mätt tidigare.

Gunborg Palme:

Xenical är riktigt otäckt. Jag har haft gruppdeltagare som råkat ut för förnedrande diarréer på restauranger utan att hinna till toaletten när de ätit Xenical.

Ingela Melin:

För att du skall få en bestående långsiktig effekt av Xenical och Reductil måste du ändra din livsstil - justera dina matvanor och öka din fysiska aktivitet.

Stephan Rössner:

Dessa läkemedel är väl utprovade och ger på två års sikt en viss bestående viktnedgång, men fordrar stöd. Xenical fungerar som ett "fettantabus" och ska ge diarré om man inte äter fettsnålt - så att man lär sig äta rätt. Reductil dämpar aptiten.

Grapefruktdieten

Frukost:1/2 grapefrukt, 1 kopp svart kaffe eller te. Lunch:1/2 grapefrukt, 2 ägg, gurka och tomatsallad med vinäger, pressad citron och örter. 1 skiva rostat bröd, 1 kopp svart kaffe eller te. Middag: 1/2 grapefrukt, 100-120 g kyckling, biff eller skinka. Sallad med tomat och vinäger, pressad citron och örter, 1 kopp svart kaffe eller te.

Gunborg Palme:

Lever du så här magert går du i alla fall ner. Ett tag...

Ingela Melin:

Sådana här dieter motverkar alla former av viktstabilisering!

Stephan Rössner:

Korkat!

Bantarsoppan

Soppa kokas på kål, lök, morötter, paprika, selleri, krossade tomater, pulverlöksoppa och vatten. Varje dag äter du obegränsad mängd soppa samt angivna tillbehör.

Gunborg Palme:

Risken är att du tröttnar väldigt fort.

Ingela Melin:

Soppor är gott och nyttigt! Men det här blir ensidigt och tråkigt.

Stephan Rössner:

Klassiker. Få kalorier - då går alla ner. Men trist och enformigt.

Rikshospitalets bantningskur

Frukost: Riven morot med citron. Lunch: Mager fisk (250 gram) med citron och smörsås Middag: Biff (250 gram) sallad och broccoli

Gunborg Palme:

Det här är en onaturlig diet. Vem vill ha rårivna morötter med citron till frukost? Sannolikt får du bara ett stort hungersug. Ät riktig mat i stället

Ingela Melin:

Ännu en diet att spola för dig som har bestämt dig för att gå ner i vikt och behålla viktminskningen.

Stephan Rössner:

Klart man går ner, det gör man alltid när man äter mindre än man förbrukar. Men det finns smartare sätt.

Doktor Atkins diet

Frukost: 2-3 förlorade ägg (råa ägg kokade utan skal), 6 skivor bacon. Lunch: 2-3 hamburgare utan bröd, sallad med ost- dressing Mellanmål: Bär. Middag: 24 kycklingvingar med selleri, bluecheese, gröna bönor och ranchdressing.

Gunborg Palme:

Smör, ägg och kött i de här mängderna varje dag är för mycket för kroppen. Har du svaga njurar är den här dieten inte bra för dig.

Ingela Melin:

Det finns inga vetenskapliga bevis för att den fungerar bättre än alla andra "dieter".

Stephan Rössner:

Fungerar efter ett år lika bra som vanlig balanserad lågkalorikost.

Popcorndieten

Frukost: 1 apelsin, 1/2 bagel med 1 msk lättost, 2 del choklad. Lunch: Salladsblad med grönsaker, 85 g tonfisk i vatten, 1 äpple, 220 g lättmjölk. Middag: 85 gram kyckling, 1 medelstor bakpotatis, 1 1/4 del broccoli, selleri, morötter eller melon. Mellanmål: 7 dl poppade popcorn.

Gunborg Palme:

Du blir farligt otillfredsställd och riskerar att gå upp ännu mer i vikt efteråt.

Ingela Melin:

OJ, OJ, OJ. Ensidighet, otillfredsställelse = viktuppgång på sikt.

Stephan Rössner:

Korkat!

Ryska rymddieten

Frukost: Kaffe utan socker och mjölk. Lunch: 2 ägg och en tomat. Middag: Cirka 200 g rött kött och obegränsad mängd grönsallad.

Gunborg Palme:

Passar säkert perfekt i ett rymdskepp där du kan sväva omkring ändå... Du kommer att vara svimfärdig vid lunch.

Ingela Melin:

Fungerade säkert inte så bra i rymden heller. Som tur är, handlar det om kortare perioder för rymdfararna på denna diet.

Stephan Rössner:

Verkar inte vara användbar mer än på stackars astronauter. Är det för att minska avföringsmängderna som den är fiberfri?

Stenålderskost

Bönor, rötter, bär, kött och fisk. Skippa ris, pasta och potatis alltså. På stenåldern var vi sannerligen inte feta. Det har anhängarna, som för övrigt inte ser detta som en bantningskur utan snarare en livsstilsförändring, tagit fasta på. Proteinrik kost med fisk, magert kött och magra mjölkprodukter ger viktminskning - för att sådan mat mättar bättre, tror forskarna.

Gunborg Palme:

Jag rekommenderar gärna stenålderskost, minus kött. Ersätt med proteinrika bönor i stället.

Ingela Melin:

Nej - vi behöver inte gå tillbaka till stenåldern för att hitta en bra livsstil. Våra förfäder anpassade sig till den föda som fanns tillgänglig och till de förhållanden som rådde under olika perioder. Det måste vi också göra!

Stephan Rössner:

Visst, om man vill. Varken bättre eller sämre än något annat.

GI-metoden

Välj kolhydrater med lågt glykemiskt index, som fullkorn och skippa de snabba som socker och vitt vetemjöl. Kött och fisk får ätas fritt, men de flesta GI-förespråkare rekommenderar kyckling och vilt före fläsk och nöt.

Ingela Melin:

GI - långsamma och snabba kolhydrater är ingenting nytt. Man fokuserar på det enskilda livsmedlet. När vi äter kombinerar vi olika livsmedel. Tallriksmodellen är en bra vägvisare. Fortfarande gäller att vi skall äta mindre kalorier än vad vi gör av med.

Stephan Rössner:

Inget nytt, GI kom som ett stöd till diabetiker. Klart man går ner om man äter mindre.

Montignac

Se GI-metoden. Samma typ av mat rekommenderas, men en kur består av två delar - först en liten strängare variant i några veckor sedan en mer tillåtande med franska godsaker som champagne och gåslever för resten av livet. Fruktsocker i stället för vanligt i marmelader och efterrätter.

Ingela Melin:

Metoden är sträng - och tillåtande. Att helt avstå från vissa livsmedel finns det dock ingen anledning till. Det finns inga bevis för att kolhydratkvaliteten skulle vara viktigare än den totala mängden mat.

Stephan Rössner:

Se GI.

Viktväktarna

Recept, näringslära, vägning. Framför allt gäller det att äta mindre fett.

Ingela Melin:

Ett bra koncept som bygger på Svenska näringsrekommendationer. Förutom recept, näringslära och vägning får du stöd att gå ner och behålla viktminskningen.

Stephan Rössner:

Balanserat koncept.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!