Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Vikt

Publicerad 15 nov 2018 14:30

Vad ska jag äta för att öka förbränningen?

Vilken mat är bra för förbränningen?

Vilken mat är bra för förbränningen?

1/2

Foto: Shutterstock

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

2/2

Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

Hej Sofia,

Vad ska man äta om man vill öka sin förbränning? Hur mycket kan man påverka den? Jag har börjat närma mig övergångsåldern och gillar inte att magen börjar bukta ut.

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Förbränningen eller ämnesomsättningen, påverkas av en mängd olika faktorer som gener, ålder, muskelmassa, fysisk aktivitet och energiintag. Det är generellt svårt att påverka förbränningen annat än genom ökad rörelse och genom att tänka på vad man äter. Det finns en del myter om att vissa kryddor skulle kunna påverka, men det är verkligen marginellt. 

Du skriver att du börjar närma dig övergångsåldern och just hormonerna är ytterligare en faktor som kan påverka ämnesomsättningen. Det är inte ovanligt att gå upp några kilo i klimakteriet, ibland utan att man gjort några större förändringar. Därför är det bra att redan nu börja fundera på rörelse och intag. Försök att hitta en aktivitet som du tycker är rolig. När det gäller kosten, satsa på grönsaker, baljväxter, nötter, frön, bär och undvik socker och snabba kolhydrater. Då får du i dig bra med näring på en mindre kalorimängd.