Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sergey Kotenev

Unik 5:2-studie: "Alla har gått ned i vikt"

En av världens största studier om 5:2 pågår i Sverige. Den visar att man i snitt går ner fyra-fem kilo de första tre månaderna med 5:2.

- Resultaten är hittills positiva, särskilt vad gäller insulinvärdena, och alla har gått ner i vikt, säger diabetesprofessorn Kerstin Brismar

Deltagarna är indelade i fyra grupper:

• En grupp har diabetes typ 2 (och BMI 24-37).

• En grupp är överviktiga (BMI 25-29,9).

• En grupp definieras som feta (BMI 30-37).

• En grupp är normalviktiga (BMI 23-24,9) men klassas som bukfeta; kvinnornas bukmått är över 80 centimeter och männens över 94.

Kerstin Brismar

Född: 1945.
Yrke: Professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet.
Började med 5:2: November 2013.
Viktnedgång: Cirka nio kilo.
 

 

Professorns 5:2-vecka: "Jag halvfastar vanligtvis måndag och onsdag eller torsdag. Äter en frukost på cirka 100 kcal, oftast ett ägg med något till som en skiva paprika eller tomat. Lunch på cirka 150 kcal blir en kalorifattig soppa med en skiva äpple eller skinka. Middag på cirka 250 kcal, en värmande soppa", säger Kerstin Brismar.

 

Kerstin Brismars bästa råd för att klara metoden:
"Ju mer man äter dagen innan desto svårare är det att halvfasta. Försök att äta så hälsosamt du kan, och inte för mycket, dagen innan du ska äta 500/600 kcal. Undvik framför allt snabba kolhydrater som till exempel vitt bröd, bakverk och andra sötsaker."

Diabetesprofessorn Kerstin Brismar leder studien och deltar i den; hon har minskat med cirka nio kilo sen hon började med 5:2 i november 2013.

Studien är den första någonsin där personer med diabetes typ 2, normalviktiga, överviktiga och feta, hit räknas personer med BMI över 30, följer 5:2-metoden.

 

Diabetesprofessorn, Kerstin Brismar. Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

Cirka 60 svenskar, ungefär lika många kvinnor och män, från 20-årsåldern och ända upp till 84 år, äter enligt 5:2 i sex månader, och erbjuds att ha kontakt med forskarna i ytterligare sex månader.

De första startade i december 2013, andra har börjat under våren. I höst hoppar ytterligare 40 personer på studien.

- Vi mäter regelbundet vikten, insulinvärden och andra kända riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom, cancer, demens och diabetes, berättar Kerstin Brismar på Karolinska institutet.

- Resultaten är hittills positiva, särskilt vad gäller insulinvärdena, och alla har gått ner i vikt.

På de två fastedagarna, med 500/600 kcal, får deltagarna välja bland färdiga menyer.

- De allra flesta berättar att de mår väldigt bra och vill fortsätta med 5:2 när studien är avslutad för deras del. Vissa har gått ner ett par kilo, andra cirka tio kilo. Den vanligaste viktnedgången är fyra-fem kilo efter tre månader. Sen fortsätter man att minska i vikt beroende på sitt utgångsläge och andra faktorer.

Bara en person har hoppat av studien.

De mest markanta förbättringarna vad gäller för högt blodsocker, blodtryck och IGF1-värde (ett högt sådant ökar risken för cancer) kan forskarna se hos dem med mest övervikt.

- Det verkar som att 5:2 gör störst och snabbast nytta för den gruppen. Tanken är att vi ska jämföra hur de olika grupperna svarar på metoden. Men det är lite för tidigt att dra sådana slutsatser ännu, säger Kerstin Brismar.

Hur mår du av 5:2?

- Mycket bra. Jag känner mig piggare och rör mig mer, snabbare och lättare.

- Men framför allt är jag mycket nöjd med att mina insulinvärden och IGF1-­värdet som låg oroande högt har sjunkit till normala nivåer.

Hur hanterar du hungern på fastedagarna?

- Jag jobbar! I början blev jag frusen framåt eftermiddagen, men det blir jag inte längre. Kroppen ställer in sig och kalorirestriktionen blir en rutin. Jag kan bli trött vid 17-tiden, men det går över. En svart kopp kaffe brukar göra susen. Ofta jobbar jag sent, jag får massor av energi av att halvfasta.