Michael Mosley testade att äta 130 gram kött om dagen i en månad, och fick tre kilo nytt bukfett på magen.
Michael Mosley testade att äta 130 gram kött om dagen i en månad, och fick tre kilo nytt bukfett på magen. Foto: Ylwa Yngvesson

Tre kilo bukfett på en månad med köttdiet

Efter en månad på kött-diet hade läkaren Michael Mosley tre kilo nytillverkat bukfett på magen och ett tydligt ökat blodtryck i sina artärer.

I Vetenskapens värld på SVT försöker han reda ut den senaste köttforskningen.

Kött är proteinrikt, innehåller b-vitaminer och mineraler som järn och zink.

Samtidigt duggar varningarna kring kött tätt. Det kan ge cancer och hjärtsjukdom, enligt flera studier. Andra undersökningar går i motsatt riktning i våras visade en metaanalys av 21 studier att det inte fanns något bevisat samband mellan mättat fett och hjärtsjukdom. En europeisk studie med 500 000 deltagare visade att kött är bra för hälsan.

 

Harvard har följt 120 000 personer i 30 år och kommit fram till att konsumtion av 35 gram processat kött om dagen ger 20 procents högre risk för en för tidig död, medan en måttlig köttkonsumtion ökar risken med 13 procent.

Livsmedelsverket valde nyligen att sänka sin köttrekommendation till max 500 gram i veckan av rött kött och charkuteriprodukter.

I Vetenskapens värld äter Michael Mosley den dubbla rekommenderade mängden av rött kött – lamm, nöt, gris och charkprodukter – under en månad. 140 gram om dagen eller omkring ett kilo i veckan.

 

Hur det gick för Mosleys köttdiet?

På en månad ökade han tre kilo i bukfett, det farliga kolesterolet LDL ökade, liksom hans blodtryck.

- Nu åker jag hem och äter som vanligt igen, avslutar han programmet i SVT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!