Kött är proteinrikt, innehåller b-vitaminer och mineraler som järn och zink.
Samtidigt duggar varningarna kring kött tätt. Det kan ge cancer och hjärtsjukdom, enligt flera studier. Andra undersökningar går i motsatt riktning i våras visade en metaanalys av 21 studier att det inte fanns något bevisat samband mellan mättat fett och hjärtsjukdom. En europeisk studie med 500 000 deltagare visade att kött är bra för hälsan.
Harvard har följt 120 000 personer i 30 år och kommit fram till att konsumtion av 35 gram processat kött om dagen ger 20 procents högre risk för en för tidig död, medan en måttlig köttkonsumtion ökar risken med 13 procent.
Livsmedelsverket valde nyligen att sänka sin köttrekommendation till max 500 gram i veckan av rött kött och charkuteriprodukter.
I Vetenskapens värld äter Michael Mosley den dubbla rekommenderade mängden av rött kött – lamm, nöt, gris och charkprodukter – under en månad. 140 gram om dagen eller omkring ett kilo i veckan.
Hur det gick för Mosleys köttdiet?
På en månad ökade han tre kilo i bukfett, det farliga kolesterolet LDL ökade, liksom hans blodtryck.
- Nu åker jag hem och äter som vanligt igen, avslutar han programmet i SVT.