Tappa kilon med Leif GW:s superdiet

Författaren och kriminologiprofessorn Leif GW Persson kom till en punkt där han knappt fungerade längre.

Nu har han rasat 26 kilo i vikt.

Här hittar du 72-åringens bästa viktknep inklusive menyer för tre dagar.

1. "Jag hade svårt att gå och stå och röra mig överhuvudtaget"

Leif GW Perssons nyårslöfte är att tappa 50 kilo under ett år.

Nu är 72-åringen halvvägs. Till sin hjälp har han vältränade hustrun Kim.

– Hon ser ut som Gunde Svan fast kvinna, säger kriminologen.

Han sitter uppflugen på en barstol utanför Skandiascenen, där han just presenterat nya säsongen av ”GW:s mord” i TV4. Magomfånget under skjortan är betydligt mindre än tidigare.

– Jag var ju så jävla tjock, så jag funkade inte längre. Att väga 137 kilo är i det närmaste invalidiserande. Jag hade svårt att gå och stå och röra mig överhuvudtaget. Jag kunde knappt ta upp något ur fickan, jag fick inte ned handen för att det stramade så. Så här kan jag ju inte ha det, tänkte jag.

Leif GW Persson har bantat förut i olika omgångar, men efter några år har han varit tillbaka i den gamla vikten igen.

– Jag har återfallit. Det är ingen konst att äta upp sig.

"Vissa dagar äter jag inte"

En god vän tipsade Leif GW Persson om LCHF och det fungerar bra, tycker han. Men den senaste månaden har vågen stått still.

Det beror på att han var helt nykter första halvåret, men sedan midsommar dricker han igen.

– Det är väldigt mycket kalorier i sådant. Då är jag tvungen att lägga om taktik, så vissa dagar äter jag inte. Men jag håller i alla fall vikten minus 26.

Just nu dricker han ett par, tre dagar i veckan.

– Det blir ju en del, men däremellan är jag ju nykter. Jag orkar inte dricka alla dagar längre.

Målet att minska 50 kilo har han inte släppt. Och klarar han det inte till årsskiftet, blir det till nästa vår när han är helnykter igen. Då rasar han i vikt, konstaterar han.

Fortfarande har han svårt att gå och använder käpp. Det beror på att han slitit ut knäleden, men några planer på att operera knäet har han inte. I takt med att han blir allt lättare, tror han det kommer bli lättare att röra sig igen.

Får hjälp och stöd av hustrun Kim

Hur motiverar du dig?

– Det är inte så svårt. Jag bestämmer mig för att det här ska jag göra och sedan gör jag det. Min hustru Kim är helt inne på det här. Hon ser ju ut som Gunde Svan fast kvinna. Hon är vältränad. När jag försöker jobba med mig själv upptäcker hon skillnaden i positiv mening och det stöder hon.

Även jaktkompisarna stöttar honom.

– Jodå, för fan. De uppmuntrar mig. De är ju genomgående smärtare än jag, vill jag påstå. Det är en blandad kompott av grevar, baroner, poliser och yrkesjägare. Det är de vanligaste yrkeskategorierna, säger Leif GW Persson som jagar ungefär 100 dagar per år.

Mest håller sig Leif GW Persson runt egna gården vid Elghammars gods i Sörmland och då blir det allt från älg till fågel.

En man kommer fram och ber att få skaka kriminologens hand, eftersom han ser alla hans program. Leif GW Persson rodnar.

Du är omtyckt.

– Javars, jag får mycket uppskattning och då blir jag generad på det där svenska viset. Det är svårt att värja sig mot uppskattning. Det är lättare att värja sig mot folk som är elaka mot en.

Piggare både fysiskt och mentalt

Under viktminskningen har han lagt om sina vanor och försöker nöja sig med två mål mat om dagen. Klockan 12 äter han lunch, exempelvis bönor och biff. Till middagen klockan 18 kan det bli sallad och stekt lax. Bröd, pasta, ris och potatis undviker han.

Något recept att dela med sig av har han inte. Han berättar att han gillar tomater, avokado, ruccolasallad och olivolja. Andra favoriter är rå, kokt och stekt lax, rent kött och fågel, gärna kycklinglår. Han äter även djuren han fällt.

– Det är ingen konst att göra god mat på de ingredienserna. Klart jag står mig på det. Det är faktiskt inget jag saknar.

Hur är din hälsa nu?

– Jag har inga akuta problem. Det har jag haft tidvis förut.

I dag tar han mediciner mot både hjärtsvikt, stroke och blodtrycket, som varit för högt. Han har hjärtsvikt och för elva år sedan drabbades han av en stroke.

Sedan viktminskningen har Leif GW Persson blivit lite piggare både fysiskt och mentalt, upplever han.

– Jag ska nog fixa det här. I något läge insåg jag att så här kan jag inte ha det. Då kan jag lika gärna lägga ned.

KLICKA VIDARE FÖR ATT INSPIRERAS AV LEIF GW:S VIKTKNEP

Foto: Cornelia Nordström

2. Inspireras av Leif GW - sex enkla punkter

1. Periodfasta

Leif GW Persson kombinerar en lågkolhydratsdiet, LCHF, med en lätt form av periodisk fasta.

Den kallas för 16:8 och innebär i praktiken att han hoppar över frukosten, äter lunch vid 12 och klarar av resten av sitt ätande under de följande åtta timmarna. Därmed fastar han 16 timmar per dygn.

2. Tänk LCHF

LCHF äter man enklast genom att välja bort socker och snabba kolhydrater såsom all vetemjölsmat (Bröd, pasta, pajer) och ris.

Även potatis är lite för rikt på kolhydrater för att ge snabb viktminskning. Vill man äta en strikt LCHF-diet väljer man bort även rotsaker och fokuserar på ovanjordsgrönsaker såsom avokado, sallad, kålsorter, tomater och annat som håller sig ovanför jordytan.

3. Se upp för socker

Protein äter man ungefär lika mycket som när man äter normalkost, men kika gärna på innehållsförteckningen så att det inte döljer sig socker i charkvarorna.

4. Välj bra fetter

För att ge mättnad väljer man till mer fett än man kanske är van vid. Olivolja, nötter och fet fisk är nyttiga val, men man äter också goda såser, majonnäs och fullfeta mejerier i återhållen mängd, ost, smör, crème fraiche.

5. Drick ordentligt

Idén är att äta tills man blir mätt. Tänk på att dricka ordentligt med vätska.

6. Undvik öl

Om man som Leif GW Persson vill dricka alkohol, välj torra vita viner eller rödviner. Undvik öl. Alkoholen bromsar upp viktminskningen.


KLICKA VIDARE FÖR ENKLA LCHF-RECEPT: MENY FÖR TRE DAGAR

3. Ät som GW - Dag 1

Leif GW kombinerar LCHF med en variant på periodisk fasta. Dag ett kalasar du på entrecote med haricots verts & örtsmör till lunch och
stekt lax med sallad och avokadoröra till middag.

Menyförslagen kommer från Expressen Söndag

LUNCH: Entrecote med haricots verts & örtsmör

• 150 g entrecote

• salt & peppar

• Fett till stekning

• citronklyftor till servering

• 100 g haricots verts

• 1 msk olivolja

• 1 tsk vitvinsvinäger

• salt & peppar

• 1 tsk rosépeppar

Örtsmör:

• 25 g rumsvarmt smör

• ½ dl hackade färska örter, till exempel basilika och mynta

• salt & peppar

Gör så här:

1. Köttet: Låt köttet ligga framme minst en halvtimme innan det ska tillagas. Salta och peppra och stek det någon enstaka minut i smör eller kokosfett. Servera med citronklyftor.

2. Haricots verts: Koka bönorna några få minuter. Häll av vattnet och lägg dem i en skål. Häll över olivolja och vinäger. Salta och peppra. Krossa pepparn i en mortel och strö över.

3. Örtsmör: Mosa samman smöret med örterna. Smaka av med salt och peppar. Forma till små kulor och lägg i kylen cirka 20 minuter före servering.

MIDDAG: Stekt lax med sallad och avokadoröra

• 150 g laxkotlett

• salt och peppar

• Stekfett

• citron och färska kryddor till servering

Avokadokräm:

• 1 avokado

• 2 msk majonnäs

• 1 msk pressad citron

• 1 vitlöksklyfta

• salt & peppar

Gör så här:

1. Salta och peppra laxen och stek den i smör eller kokosfett. Cirka 4 minuter på varje sida på medelvärme.

2. Skölj och hacka din favoritsallad - gröna salladsblad av olika slag, tomat, lite salladslök och en dressing med olivolja och vinäger smakar fint.

3. Avokadokräm: Gröp ur avokadon och mixa tillsammans med majonnäs. Smaka av med citron, pressad eller riven vitlök, salt och peppar.

4. Ät som GW - Dag 2

Leif GW kombinerar LCHF med en variant på periodisk fasta. Dag två äter du på briefylld kyckling med coleslaw till lunch och
salsiccia med blomkålsmos och senap till middag.

Menyförslagen kommer från Expressen Söndag

Lunch: Briefylld kyckling med coleslaw

• 150 g kycklingfilé

• 50 g brieost

• ett par salviablad

• salt & peppar

Coleslaw:

• 100 g vitkål

• 2 msk crème fraiche

• 3 msk majonnäs

• 1 tsk rivet citronskal

• 1 tsk dijonsenap

• salt & peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär ett snitt i kycklingen och fyll med brieosten skuren i skivor och salviablad.

2. Salta och peppra kycklingen och stek i smör eller kokosfett runtom så att den får lite färg.

3. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och låt stå i ugnen tills innertemperaturen når 70 grader.

4. Coleslaw: Strimla vitkålen fint och blanda med crème fraiche och majonnäs. Blanda även ner citronskal, dijonsenap, salt och peppar.

Middag: Salsiccia med blomkålsmos och senap

• 150 g korv

• 1 msk smör/kokosfett

• Blomkålsmos med tomat:

• 100 g blomkål

• ½ dl majonnäs

• 1 msk tomatkräm (soltorkade tomater)

• 1 tsk vitvinsvinäger

• salt & peppar

Gör så här:

1. Dela blomkålen i buketter och koka den mjuk. Häll av vattnet och mixa med majonnäs och tomatkräm.

2. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

3. Stek korven i smör eller kokosfett ett par minuter.

5. Ät som GW - Dag 3

Leif GW kombinerar LCHF med en variant på periodisk fasta. Dag tre bjuds du på färsbiffar med rödbetssallad till lunch och
lammköttbullar med fetaost och sallad till middag.

Menyförslagen kommer från Expressen Söndag

Lunch: Färsbiffar med rödbetssallad

• 150 g nötfärs

• 2 msk majonnäs

• 1 vitlöksklyfta

• 1 tsk rivet citronskal

• 1 msk färska timjanblad

• salt & peppar

• 1 msk smör/kokosfett

Rödbetssallad:

• 100 g rödbetor

• 2 msk crème fraiche

• 3 msk majonnäs

• 1 krm malen kardemumma

• salt & peppar

Gör så här:

1. Blanda nötfärsen med majonnäs, riven eller pressad vitlök, rivet citronskal, färska timjanblad, salt och peppar.

2. Forma till biffar och stek i smör eller kokosfett.

3. Rödbetssallad: Koka rödbetorna mjuka. Låt dem svalna, skala dem och skär dem i bitar.

4. Blanda crème fraiche och majonnäs. Stöt kardemumman och blanda ner tillsammans med salt och peppar.

Middag: Lammköttbullar med fetaost och sallad

• 150 g lammfärs

• 1 vitlöksklyfta

• 30 g fetaost

• 1 krm malen spiskummin

• salt & peppar

• 1 msk smör/ kokosfett

• Blandad sallad efter smak

Gör så här:

1 Blanda lammfärsen med riven eller pressad vitlök, smulad fetaost, spiskummin, salt och peppar. Forma till bullar och stek i smör eller kokosfett.

2. Skölj och gör i ordning en generös grönsallad med blad, gurka, något annat du är sugen på och dressing.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande