Tänk som en japan – och gå ner i vikt
Hara hachi bu låter nästan som en ny variant av fågelinfluensan. Men i själva verket kan det vara nyckeln till ett långt och hälsosamt liv.
Den japanska dieten låter dig äta vad du vill så länge du bara äter dig 80 procent mätt.
– När vi konstant äter för mycket töjer vi ut magen och det tar längre tid för hjärnan att uppfatta mättnadskänsla, säger dietisten Sofia Antonsson i "Vardagspuls".
På ön Okinawa i Japan lever världens mest hälsosamma folk. De lever längre än resten av oss och har iögonfallande lågt BMI.
Anledningen sägs vara dieten Hara hachi bu som fritt översatt betyder: "Ät till magen är 80 procent mätt".
På senare år har metoden letat sig utanför Japans gränser och nu har "Vardagspuls", som görs i samarbete med Expressen-TV, plockat upp trenden.
LÄS MER: 14 livsmedel som får dig att leva till 100 år
"Ät vad du vill"
I programmet presenterar Kristin Kaspersen dieten med följande ord: "Du kan äta vad du vill, så länge du inte äter dig mätt".
– Hara hachi bu är mer av en livsfilosofi, ett sätt att leva och äta, säger dietisten Sofia Antonsson.
Tanken är helt enkelt att lyssna på mättnadskänslan och inte äta för mycket. Problemet är att våra portioner blivit avsevärt större med åren vilket betyder att magsäcken töjs ut. Det tar därför längre tid för hjärnan att uppfatta mättnaden.
– Ät långsamt, tugga ordentligt. Lägg ner besticken mellan tuggorna, tipsar Antonsson om i "Vardagspuls".
– Mättnad kommer alltid i efterhand. Så vänta ut det.
LÄS MER: De 7 värsta fällorna - undvik dem så går du ner i vikt
"Återställa muskelminnet"
Att pricka in 80 procent är förstås inte helt lätt i början. Dietisten Susan Dopart säger dock till Huffington Post att det går att träna om kroppen så den förstår.
– Det kan ta 15 till 20 måltider för att återställa muskelminnet, säger hon.
– De flesta är vana vid att äta till de är mätta vilket gör att du inte går ner i vikt.
Du får helt enkelt testa dig fram.
Tilläggas ska att Okinawaborna dessutom äter väldigt nyttig. 30 procent av deras diet består av gröna och gula grönsaker. Jämfört med resten av japan äter man mindre mängd ris och har ett avsevärt lägre sockerintag.
I en studie från 1995 kom forskare fram till att en person från Okinawa hade åtta gånger lägre risk att dö i en hjärt- och kärlsjukdom jämfört med en amerikan. Det fanns också stora fördelar när det kom till olika cancerformer.



Läs mer på Vardagspuls.se