Supermaten som ökar din förbränning
Det är inte bara träning som ökar din förbränning. Du kan faktisk påverka kroppens fettförbränning med mat.
Här är listan på 16 livsmedel som kickar i gång din kropp och ser till att den förbränner mer.
Näringsfysiolog Fredrik Paulún listar supermaten som ökar din förbränning.
Ät till exempel en grapefrukt och få fart på fettcellerna samtidigt som din aptit dämpas.
1. Fisk
Fisk och skaldjur är rika på omega 3-fett som har förbränningsökande egenskaper. Dessutom mättar omega 3 så att du slipper känna dig småhungrig. Studier visar att fiskätare har lättare att gå ner i vikt än andra.
2. Fullkorn
Fullkorn är viktigare än du kanske tror om du vill bränna fett. I fullkornsprodukter finns sädesslagets innerskal kvar. Det gör att även näringen och fibrerna behålls, vilket minskar insulinpåslaget – med ökad förbränning som följd.
3. Kakao, nypon, rosmarin
Innehåller polyfenoler som är en kraftfull antioxidant som verkar kunna minska bildandet av nya fettceller. Polyfenoler minskar också kroppens egen produktion av fett och motverkar dessutom inflammationer. Dessutom ökar polyfenoler frisättningen av fett från fettcellerna, en effekt som ytterligare förstärks om du rör på dig.
4. Grönsaker
Grönsaker är späckade med nyttigheter, bland annat antioxidanter, som hjälper till att hålla förbränningen i gång. Dessutom mättar grönsaker bättre än du tror, inte minst för att de är så rika på fibrer.
5. Olivolja
Innehåller hög halt av enkelomättat fett och antioxidanter som båda har förbränningsökande egenskaper. Fett från olivolja har lättare att lämna kroppens fettceller och omvandlas till värme jämfört med de flesta andra fetter.
6. Svamp
Svamp är relativt rikt på protein, men fattigt på kolhydrater – utmärkt för den som vill bränna fett. Dessutom blir man mätt av svamp. Trots att de är späckade med vitaminer, mineraler och inte minst smak, innehåller de knappt några kalorier. Exempelvis är svamp en fin krom- och selenkälla.
7. Grapefrukt
Har särskilda fettbrännande egenskaper. Bland annat ökar grapefrukt frisättningen av fett från fettcellerna. Dessutom ökar kroppens insulinkänslighet när du äter grapefrukt, vilket sätter fart på förbränningen. Grapefrukt har också aptithämmande egenskaper.
8. Ägg
Proteinrikt och mättande. Dessutom innehåller ägg nästan alla näringsämnen människan behöver förutom C-vitamin. Ägg hjälper till att jämna ut blodsockret och hålla tillbaka insulinproduktionen, vilket främjar kroppens förbränning av fett.
9. Nötter
Nötter innehåller nyttiga fetter som sätter fart på fettförbränningen. Dessutom tar kroppen bara upp 85-90 procent av nötternas kalorier. Nötter mättar också bra, vilket stoppar dig från onödigt småätande.
10. Groddade bönor och frön
Fördelarna med groddade frön och bönor är flera: näringsinnehållet, inte minst proteinhalten, ökar, de blir mer lättsmälta, mängden kolhydrater minskar, vilket ger lägre insulinnivåer och bättre fettförbränning. Som extra plus minskar det totala kaloriinnehållet i bönan eller fröet tack vare att en del av energin förbrukas under groddningsprocessen.
11. Chiafrön
Chiafröet mättar tack var sitt höga innehåll av protein och lösliga fibrer. Dessutom är det rikt på vegetabiliskt omega-3 som stimulerar fettförbränningen.
12. Chili, vitlök, ingefära
Kryddor som chili, vitlök och ingefära ökar termogenesen, kroppens värmesystem, vilket påverkar förbränningen positivt. Dessutom har starka kryddor en aptithämmande effekt.
13. Gurkmeja
Sägs kunna motverka insulinresistens, vilket är positivt för förbränningen. Har också en antiinflammatorisk effekt.
14. Granatäpple
Sprängfylld med antioxidanter, inte minst flavonider, som skyddar hjärtat och blodkärlen samt ökar förbränningen. Granatäppeljuice har i studier visat sig förbättra insulinkänsligheten, vilket är positivt och hjälper kroppen att bränna fett.
LÄS OCKSÅ: Psykologen: Bästa knepen för att bryta dina ovanor
15. Mjölksyrad mat
Mjölksyrade grönsaker och vinäger dämpar blodsockerhöjningen när du äter, vilket sätter fart på förbränningen.
16. Soppa
Soppa ger mycket mättnad per kalori. Det beror främst på den stora mängden vatten. Soppan fyller alltså magsäcken med till stora delar kalorifritt innehåll. Det leder även till en långsammare blodsockerhöjning efter måltiden, vilket är bra för förbränningen. Många soppor är rika på grönsaker, bra för förbränningen även det.