Deltagarna i studien gick upp i genomsnitt ett halvt kilo.
1 av 2: Deltagarna i studien gick upp i genomsnitt ett halvt kilo. Foto: Christian Wheatley
<p>"Om man inte väger sig före och efter semestern så märker man inte viktuppgången. Folk förstår inte att det händer, och därför går de heller inte ner, säger Jamie Cooper.</p>
2 av 2: <p>"Om man inte väger sig före och efter semestern så märker man inte viktuppgången. Folk förstår inte att det händer, och därför går de heller inte ner, säger Jamie Cooper.</p> Foto: iStock

Sugen på semester? Så mycket går du upp

Håll koll på vad du äter – men framför allt hur mycket du dricker – under semestern.

Annars är risken att du lägger på dig envisa extrakilon, enligt en ny amerikansk studie.

Under semestern tar vi gärna ut svängarna när det kommer till mat och dryck. Vi unnar oss både varmrätt och efterrätt på den charmiga kvarterskrogen – och så klart att man vill dricka några cocktails i kvällssolen på stranden?

Utöver det rör vi ofta på oss mindre än till vardags, i alla fall om det handlar om en badsemester. De flesta av oss räknar nog kallt med att gå upp lite i vikt – men det får det ju vara värt?

Tyvärr är det svårare än man kan tro att bli av med de där extrakilona väl hemma. Många är snabbt tillbaka i stressiga rutiner, med för lite sömn och motion. Ny forskning från University of Georgia visar till och med att den fysiska aktiviteten sjunker veckorna efter en ledighet. Kanske vill man förlänga semesterkänslan så långt det går?

LÄS OCKSÅ: Alkoholen som gör att du går upp i vikt

"En ganska betydelsefull viktuppgång"

Enligt den amerikanska studien går vuxna personer upp i genomsnitt ett halvkilo under en semester som varar mellan en och tre veckor. Vissa av de 122 deltagarna i undersökningen ökade så mycket som tre kilo.

Professor Jamie Cooper tycker att resultatet, som stöder trenden med "smygande fetma", är alarmerande. I snitt lägger en amerikan på sig mellan 500 gram och ett kilo för varje år.

– Om du går upp ett kilo per år och två tredjedelar av den ökningen sker under en semester på 1-3 veckor så är det en ganska betydelsefull viktuppgång på kort tid, säger hon till sajten Medical Xpress.

Jamie Cooper, som arbetar vid Georgiauniversitetets avdelning för kost och näring, misstänker att den största boven i dramat är att vi – utan att reflektera så mycket över det – ökar vårt kaloriintag avsevärt under ledigheten. Inte minst från alkohol: under semestern är den genomsnittliga konsumtionen 16 drinkar i veckan, mot 8 stycken normalt.

Vi måste bli mer uppmärksamma på vara vanor.

– Om man inte väger sig före och efter semestern så märker man inte viktuppgången. Folk förstår inte att det händer, och därför går de heller inte ner.

 

LÄS OCKSÅ:  

Är din favoritdrink en kaloribomb?

10 sätt att komma i gång efter semestern

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!