Stor guide: Så äter du rätt LCHF för din ålder
LCHF passar de allra flesta - ung som gammal.
Här ger vi tips på hur du äter rätt för just din ålder.
30-ÅRSÅLDERN
Trettioårsåldern är hektisk för de flesta. Fokus behöver ligga på att ge dig mat som ger ork, motståndskraft och hälsa.
Dessutom behöver du bygga upp benstomme och skelett samtidigt som du håller koll på energibalansen och undviker att öka i vikt, för optimal hälsa senare i livet. Hitta hål i vardagen för träning, den bästa motionen är den som blir av.
Ät mer:
Grönsaker
Grönsaker, rotfrukter och ev baljväxter ger mycket näring och håller i gång förbränningen. Om du är frisk, normalviktig och aktiv tål du sannolikt det glukospåslag som baljväxter ger.
Hallon och blåbär
Superbär som hallon, blåbär och lingon finns i skogen runt knuten. Späckade med vitaminer och antioxidanter skyddar de dina celler och hjälper till att hålla kroppens funktioner i gång. Ät bären som de är, toppa frukostgröten med dem eller mixa dig en supersnabb smoothie.
Undvik:
Raffinerat socker
Ett säkert sätt att bli tjock och sjuk. Vänj dig av med sockerberoende om du är drabbad av det och undvik livsmedel med tillsatt socker och snabba kolhydrater.
LÄS MER: LCHF – vi har gått ner 117 kilo tillsammans
40-ÅRSÅLDERN
För många börjar nu en nedgång av kognitiva funktioner, till exempel kan minnet börja försämras. Dessutom kan insulinkänsligheten minska, vilket kan ge diabetes. Nu finns det skäl att se över ditt kolhydratsintag ett andra varv. Motion är mycket viktigt! Förbränningen minskar en smula, men inte så mycket som många tror. För mycket alkohol riskerar att sätta sig runt midjan.
Ät mer:
Fisk och skaldjur
Marina livsmedel som fisk, skaldjur och blötdjur innehåller omega-3-fetter, vilket har visat sig bättra på hjärnans funktioner. Fisk är även proteinrikt. Sikta främst på feta fiskar som lax, röding, makrill, sardiner, sill och ål. Men även magra fiskar och skaldjur är fina omega 3- källor och proteinrika. Välj bra fetter!
Kyckling
Kyckling och ägg är rika på proteiner och bra för insulinkänsligheten. Att äta en och en halv kycklingfilé men ta bort hälften av riset är ett exempel på smart optimering av en portion.
Undvik:
Boxviner
När barnen blivit större skapas utrymme att unna sig vin lite oftare. Ett glas några dagar i veckan är okej för den som inte har alkoholproblem. Kruxet är att ett glas så lätt blir två eller tre när boxen står framme. Satsa på kvalitetsvin på flaska i stället. Numera finns även ett rikt urval av halvflaskor på Systembolaget.
LÄS MER: LCHF: ät rätt fett och gå ner i vikt
50-ÅRSÅLDERN
Trots att du själv inte känner dig äldre än 32 har din kropp passerat 50-strecket. Nu gäller det att undvika hjärtkärlsjukdomar som högt blodtryck, blodproppar, hjärtinfarkt och stroke. Det gör du med hjälp av bra matvanor, regelbunden motion och stresshantering. Låt yoga och mindfulness bli en del av ditt liv om det inte redan är det.
Ät mer:
Nötter och frön
De är inte bara goda, nötter och frön hör till de mest hjärtkärlskyddande livsmedel som finns. Mellan 100 och 150 gram blandade nötter och frön dagligen gör susen med sitt höga innehåll av antioxidanter, nyttiga fetter och fibrer. Och så klart, orostade och osaltade ska de vara.
Olivolja
Medelhavskosten ger en mängd goda hälsoeffekter och olivolja passar fint på din sallad. Tänk på att hellre välja ett annat fett om du ska steka.
Undvik:
Mejeriprodukter
Nu kan det finnas skäl att se över intaget av mejeriprodukter, i takt med ökande ålder kan det finnas skäl att dra ner på mängderna för bibehållen vikt. Välj fullfeta produkter för större mättnad.
60-70 PLUS
Cancer drabbar var tredje svensk och är vanligare ju längre upp i åren man kommer. Samtidigt ökar risken än mer för hjärtkärlsjukdom. Att äta rätt, motionera och ha en sund livsstil kan minska risken drastiskt för både cancer och hjärtproblem, det största skälet till att vi tappar i muskelmassa är att vi använder kroppen för lite! Tänk på att äta näringstätt - att allt du stoppar i dig är rikt på näringsämnen eftersom mängderna minskar.
I takt med att kroppens funktioner saktar ner behöver du tänka extra på att hålla magen i gång.
Ät mer:
Frukt och grönt
Frukt, bär och grönsaker är oerhört rika på antioxidanter som ger ett bra skydd mot allvarliga sjukdomar.
Linfrön
Linfrön är bra för magen för många över 60, då man ofta får långsammare transport genom tarmarna. Det är viktigare än man tror att hålla farten uppe eftersom långsam transport kan leda till minskad aptit och därmed näringsbrist.
Undvik:
Charkprodukter
Charkprodukter som korv och bacon är ökända för att öka cancerrisken. Helt kött, fisk och fågel är bättre alternativ.
AV: LOTTA BYQVIST