Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Skippa semesterns fetfällor! Här är sommarmaten som slimmar figuren

Slipp semesterns extrakilon med god men nyttig mat. Genom bra val kan du både njuta av godsaker och samtidigt hålla formen. Undvik fettfällorna och satsa på den smarta sommarmaten som slimmar!

"Fundera över vilka som är dina sommarlaster. Hur mycket av det behöver du och vad är lagom för att få balans?", säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

Foto: Bianca Brandon-Cox

1 av 8

1. Njut – men gör kloka val

Sommar och semester är inte bara förknippat med sol, bad och lata dagar. Det betyder ofta också mer umgänge och fest med god mat och svalkande dryck.

Det ska vi så klart kunna njuta av men med många glassar på stranden, tårtor på kalasen och vinglas till middagen kan det härliga lätt leda till retliga extrakilon.

– Man kan tycka att det är maten som gör sommaren, men egentligen är det ju att man samlas som är grejen. Det är inte kakorna som gör det mysigt utan att man umgås, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog.

Men det går att hitta en balans genom smarta val. Först och främst genom att tänka till lite och välja sina tillfällen för guldkant.

– Fundera över vilka som är dina sommarlaster. Hur mycket av det behöver du och vad är lagom för att få balans? Man behöver inte förbjuda något, men kanske behöver man inte dricka rosé varje kväll eller äta en glass varje dag.

Lättare att göra bra val

Under sommaren finns det faktiskt också mycket att äta som både är gott och nyttigt, det är lättare att göra bra val.

– Sommaren är den årstid då det är lättast att äta bra, det finns massor av färska grönsaker, bär och frukt som både är gott och bra för oss.

Det kanske låter tråkigt, men bästa sättet att hålla en sund livsstil på semestern är faktiskt att tänka till och sedan ha lite framförhållning och planering.

– Det är lätt att man hamnar i en känsla av att man ska njuta hela tiden och ta saker som de kommer. Men med smarta lösningar gör du enklare bra val.

Ta med egen matsäck

Till exempel är det en bättre idé att ta med sig matsäck på utflykten eller till stranden än att förlita sig på att kiosken har något nyttigt på menyn.

Glöm inte heller att nu är bästa tiden för att röra på sig utomhus, om du motionerar lite mer kanske du kan unna dig lite mer än annars menar Kristina Andersson.

– Tänk till i den vågskålen också. Lek och gör aktiva saker tillsammans!

1 av 8