Så undviker du de nya dolda sockerfällorna
Tillsatser och dolt socker lurar i livsmedelshyllorna och kan göra det svårt att äta nyttigt.
Dietisten Sofia Antonsson har goda råd för att enkelt få bättre kostvanor.
– Börja med att välja bort det synliga sockret, säger hon.
Här tipsar Sofia om 7 sätt att bli av med sötsuget.



1. "Man kanske tror att man äter nyttigt"
Allt fler blir varse vad de äter. En tredjedel av europeiska konsumenter försöker aktivt välja mat med mindre socker. Livsmedelsindustrin försöker möta vår efterfrågan och lovar produkter med lägre sockerhalt, mindre salt och ofta mindre fett.
Men vad hamnar i maten i stället? För att maten ska bli enkel att lagra, inte ska härskna, för att vi ska tycka att den är god och för att hålla nere sina kostnader tillsätter mattillverkare ofta produkter som fyller ut och stabiliserar.
– Mycket handlar om att få konsistens, till exempel karragenan, maltodextrin, glukossirap. Det är olika sorters emulgering för att livsmedlet ska hålla ihop, säger Sofia Antonsson, dietist och kostexpert.
Maltodextrin finns i exempelvis pulversoppor, såser, färdigmat, och charkprodukter. Det består av riktigt snabba kolhydrater som snabbt höjer blodsockret - när kroppen tar upp det. Man kan dessutom få det att smaka sött - men man behöver inte kalla det för socker. I stället hamnar det under rubriken kolhydrater på näringsdeklarationen.
LÄS OCKSÅ: Skippa sockret – 8 saker som händer i kroppen
"Mycket utfyllnad och lite näring"
Trots att man väljer varor som det står "sockerfritt" eller "utan tillsatt socker" får man samma effekt på kroppen som när man äter godis.
– Man kanske tror att man äter nyttigt, man tar en bar här och något annat där, och plötsligt så får man i sig mer än vad man tänkt, säger Sofia Antonsson.
– Man kanske kan äta någon bar ibland, men man kan inte äta processad mat tre gånger om dagen.
Om man försöker äta nyttigare utan att man märker någon skillnad är hennes råd att man ska se över sina matvanor.
– Om du tycker att jag äter nyttigt men ändå inte går ner i vikt, då behöver du kika på om du äter mycket processad mat. I den finns det mycket utfyllnad och lite näring.
Artikeln fortsätter på nästa sida.



2. "Ta bort uppenbara källor till socker"
Det finns enkla vanor att ändra för den som vill få bättre vanor och minska i vikt. Om man slutar med socker och höjer sin fysiska aktivitetsnivå kan man enkelt bli av med tre kilo på en månad.
– Ta bort uppenbara källor till socker, det är inte så konstigt. Är man en person som äter fikabröd, godis och läsk var- och varannan dag, då är det i den änden man börjar, säger Sofia Antonsson.
– Sedan har vi kategorin som kanske tänker att de äter rätt nyttigt – det blir kanske en smoothie och en wrap till lunch – men det är något som är färdiglagat. Där har vi typiskt de här tillsatserna som man behöver fundera över.
När man behöver äta färdigmat, är det klokt att välja varianter med riktiga ingredienser.
– Kroppen blir inte nöjd av luft, tillsatser och sötningsmedel. Det finns ingen funktion i att äta något som inte innehåller energi eller näring, det ökar bara risken för att man vill ha något annat efter fem sekunder.
– Välj hela frukter – bär, grönsaker, nötter – som ger näring.
LÄS OCKSÅ: Lura sötsuget – 9 vardagsfällor att undvika
Läs igenom innehållsförteckningen
Att läsa innehållsförteckningen är av godo. Men när man inte hinner eller orken tryter kan man åtminstone välja produkter som är nyckelhålsmärkta, råder Sofia Antonsson.
– Jag tycker att det är bra om man lär sig läsa innehållsförteckningen. Där står mycket.
– Det kan vara svårt att förstå vad formuleringar som ”sötad med naturliga råvaror” eller "inget tillsatt socker" egentligen betyder.
Hur mycket socker är max?
– Till diabetiker brukar man säga att max fem gram socker per 100 gram livsmedel. Det är en vettig gräns.
– Totalt ska man inte få i sig mer än 50 gram socker om dagen.
Klicka dig vidare för Sofia Antonssons 7 bästa tips för att bli av med sötsuget.



3. Välj bort sötningsmedlen
Sofia Antonsson avråder alla som har magproblem från att använda sötningsmedel, sockeralkoholer.
Men även för den med en mage i lag finns det skäl att välja bort sötningsmedlen.
– Dricker man mycket läsk, även om den är light, är det en livsstil som man behöver bryta för att få bort sötsug och överätning. Och man har sett på djurstudier att tarmfloran påverkas av sötningsmedel – det är inte så gynnsamt.



4. Tugga din frukt
Undvik det flytande sockret i smoothies, juicer och så vidare. Många tror att det är supernyttigt att hälla sig smoothies
Ät grönsaken och frukten och drick vatten till, det ger mer mättnad.
– Vi ska tugga vår mat. Och kroppen hinner inte med när vi får ned exempelvis färdigmixad spenat i stor mängd, säger Sofia Antonsson.



5. Få koll på tillsatserna
De flesta färdiga rätter innehåller tillsatser. Det kan vara utfyllnad och konsistensgivare som stärkelse och maltodextrin, emulgeringsmedel och förtjockningsmedel som karragenan samt ämnen som "håller ihop" livsmedlet och hindrar det ifrån att härskna, som härdade fetter. Dessutom finns det ämnen som förstärker smaker och ger livsmedel önskade egenskaper. Tillsatserna fyller ut, sänker produktionskostnader och försämrar näringsvärdet.
Ett gott råd är att välja mat med så lite tillsatser som möjligt.
– Det finns ingen nutritionsaspekt på det, tillsatser tillför ingen näring, säger Sofia Antonsson.



6. Ta den naturella
Välj naturell yoghurt, crème fraiche och filmjölk utan smaksättning. Behövs smaksättning, så använd frysta bär i stället för sylt.



7. Säg nej till turbosocker
Dextros, glukossirap, isoglukos, fruktos. Sockerarter är vanliga tillsatser i våra livsmedel. Att välja bort dem är det snabbaste sättet att minska sitt sockerintag.
LÄS OCKSÅ: Experten: Socker du kan äta med gott samvete



8. Syna flingorna
Morgonflingor försöker ofta se hälsosamma ut, men innehåller ofta 25 procent socker.
– Flingor kan se jättenyttiga ut – men de kan innehålla mängder av vad som helst! Två deciliter flingor kan innehålla lika mycket kalorier som en vanlig middag.



9. Hitta mat med näring
Det finns ingen funktion i att äta något som inte innehåller energi eller näring – då blir det ingenting. Det ökar att risken för att man vill ha något annat efter fem sekunder. Välj så lågprocessad mat som möjligt, med så lite tomma kolhydrater och så mycket mineraler och vitaminer som möjligt.