Med rörelse och rena råvaror skapar man hälsosamma vanor.
Fiberrik mat på morgonen är ett bra knep för att balansera kolesterolet.
Kristina Andersson, näringsfysiolog propsar på rörelse och nyttiga råvaror.
1 AV 3
Med rörelse och rena råvaror skapar man hälsosamma vanor.
2 AV 3
Fiberrik mat på morgonen är ett bra knep för att balansera kolesterolet.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Kristina Andersson, näringsfysiolog propsar på rörelse och nyttiga råvaror.
Foto: Bianca Brandon Cox

Så håller du 50 plus-magen i form

Vid 50+ märker många av en förändring runt midjan.

Men det finns knep som håller dig hälsosam och frisk.

– Man ska se över sina livsvanor och de val man gör i sin vardag, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

När vi passerar 50 händer saker i kroppen. För vissa kommer en rynka här och där, för andra en mage som plötsligt putar ut. 

Och enligt näringsfysiologen Kristina Andersson finns det en enkel förklaring till varför just magen kan bli ett besvär.
– De flesta får sänkt ämnesomsättning när de blir äldre. De får också mindre muskelmassa, vilket brukar leda till att man lättare lägger på sig, säger hon och fortsätter:

– Om vi pratar specifikt kvinnor så sker hormonella förändringar i kroppen när vi närmar oss klimakteriet. I samband med menopaus börjar kvinnor också omfördela fettet så att det lägger sig om magen i stället för runt rumpa och lår. 

LÄS MER: Maten som mättar bäst – när du vill gå ner i vikt

Att ha lite extra fett runt magen gör dock ingen skada. Men enligt flera studier kan övervikt och bukfetma öka risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och cancer.

Snabbfakta om bukfetma

Till skillnad från mjukt underhudsfett, känns en bukfet mage hård. Det beror på att fettet sitter innanför magmusklerna, bland organen.

 

Så vet du om du har bukfetma:
Lägg dig på rygg. Om magen flyter ut är det underhudsfett. Om magen däremot står upp som om du vore gravid handlar det om bukfetma.

Du kan också mäta ditt midjemått med ett måttband. Här är mått att förhålla sig till:

 

Kvinnor

Under 80 centimeter: Okej.

80-87 centimeter: Varning.

88 centimeter och däröver: Hälsorisk.

 

Män

Under 94 centimeter: Okej.

94-101 centimeter: Varning.

102 centimeter och däröver: Hälsorisk

Stillasittande farligare än övervikt

Men det går att börja leva hälsosamt även på äldre dagar. Enligt Kristina Andersson gäller det att se över sina levnadsvanor. 

– Man får fråga sig ’rör jag mig tillräckligt?’, ’äter jag rätt’ och ’återhämtar jag mig tillräckligt?’. 

Näringsfysiologen förklarar att man inte ska lägga för stort fokus på vikten. Den behöver inte säga något om hälsan på insidan.

– Det finns de som inte lägger på sig, men som fortfarande drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar för att de äter fel sorts mat. Stillasittande är farligare för hälsan än att vara överviktig och aktiv. Rörelse är verkligen prio ett för hälsan.

Om man håller sig aktiv blir det också lättare att välja rätt i vardagen. Rörelse bidrar till bättre aptitreglering och minskat sug efter socker och skräpmat.

LÄS MER: Ät rätt och håll formen – med enkla veckomenyn

– Att beskylla sin ålder är alltså inte hela sanningen. Du har alla möjligheter att påverka din hälsa om du ändrar på dina levnadsvanor, rör på dig och ser till att äta rena råvaror i större utsträckning, säger Kristina Andersson.

Det ska du äta vid 50+

Ät mer:

 

Fet fisk, nötter, frön och vegetabiliska oljor som innehåller nyttiga fetter. 

 

Ät rikligt med protein och D-vitamin, vilket förhindrar muskelförlust på längre sikt. D-vitamin finns i ägg, berikade mejeriprodukter, fet fisk och kött. 

 

Grönsaker, baljväxter, bär och frukt för viktiga antioxidanter. De bidrar också med kalcium som är bra för kroppens kärlsystem och hindrar urkalkning av skelettet. 

 

Fiberrika fullkornsprodukter är bra för tarmfloran. De hjälper också att stabilisera blodsockret och balansera kolesterolet.

 

Ät rikligt med järn, som finns i magert rött kött, ägg, bönor, baljväxter och fullkornsprodukter. 


Ät och drick mindre: 

 

Tillsatt socker och snabba kolhydrater som godis, chips och läsk. Dessa samlar sig lättare runt magen när ämnesomsättningen saktar ned. 

 

Alkohol och kaffe, som förhindrar upptaget av kalcium och höjer insulinnivåerna.

 

Rött kött och mättade fetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. 

 

Källa: Livsmedelsverket,