Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Näringsfysiologen Fredrik Paulún var sockerberoende som barn och vet att det går att bli av med suget.Näringsfysiologen Fredrik Paulún var sockerberoende som barn och vet att det går att bli av med suget.Näringsfysiologen Fredrik Paulún var sockerberoende som barn och vet att det går att bli av med suget.
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Näringsfysiologen Fredrik Paulún var sockerberoende som barn och vet att det går att bli av med suget.
Foto: PETER KNUTSON

Så blir du av med ditt sötsug – på en vecka

En vecka – mer än så behövs inte för att bli av med sötsuget. 

Men förbered dig på att det blir tufft de första dagarna.  

– Det gäller att stå ut den där första tiden, sen kommer det bli mycket lättare att hantera sockersuget, säger näringsfysiolog Fredrik Paulún.

Det går att bli av med sötsug och sockerberoende med lite envishet och några handfasta knep. Och på bara en vecka kommer kroppen ställa om så pass att det blir mycket lättare att hantera sötsuget. 

Fredrik Paulún, som själv var sockerberoende i barndomen, berättar om två strategier för att bli kvitt sockersuget:

– Den enkla vägen är att plocka bort de stora sockerbovarna som frukostflingor, läsk, bakverk och godis under en vecka, säger han.

Tuffare strategi för sockerberoende

Har du ett väldigt stort sötsug, och kanske till och med är sockerberoende, behöver du köra en tuffare strategi. 

– Du måste göra dig kvitt allt socker och enbart äta långsamma kolhydrater. Riktigt känsliga personer kanske till och med måste ta bort färsk frukt och bär i början. Efter några veckor brukar man kunna äta bär och lite frukt igen, säger Fredrik Paulún.

Paulúns tio knep: Så blir du av med sötsuget

Följ de här tio tipsen för att bli av med sötsuget. Från början kan det vara riktigt svårt att stå emot sötsuget, men efter bara några dagar kommer du märka hur suget minskar och blir betydligt lättare att hantera. 

1. Rör på dig

Fysisk aktivitet ger dopamin, endorfiner och serotonin – som är kroppens må bra-ämnen. Därför tar fysisk aktivitet udden av den abstinens du kan uppleva när du inte får socker.

2. Sluta stressa

Socker har lugnande egenskaper och därför blir vi sugna på sött när vi stressar. Särskilt dina första sockerfria veckor bör vara så lugna som möjligt.

3. Hitta nya njutningar

Socker triggar kroppens belöningssystem. Skaffa dig därför nya njutningar som ett skönt bad, musik, filmer – ja, sådant som får dig att må bra och som inte innehåller socker.

4. Satsa på sömnen

Sömnbrist gör oss sugna på snabba kolhydrater som smågodis och kakor. Det är alltså lättare att bryta sockersuget om du ger plats för tillräckligt med sömn i ditt liv.

5. Ät regelbundet

Det är nödvändigt att hålla blodsockret på en jämn nivå om du ska klara att avhålla dig från sött. Annars tar reptilhjärnan över och du är chanslös.

6. Undvik allt som är sött

Om du är verkligt sockerberoende kan du få i gång sötsuget av så svagt söta smaker som frukt och bär. Därför bör du undvika även frukt och bär de första 1-2 veckorna och självklart även alla sötade lightprodukter.

7. Undvik processad mat

De flesta hel- och halvfabrikat, och mycket restaurangmat, innehåller en stor mängd tillsatt socker och tomma kalorier som renframställd stärkelse – stärkelse som utvunnits ur exempelvis majsmjöl. Använd i stället råvaror och laga maten från grunden.

8. Drick mycket vatten

Vatten påverkar blodsockernivån positivt eftersom vattnet späder ut magsäcksinnehållet och får upptagningen av kolhydrater att gå långsammare. Dessutom gör vattnet att du känner ökad mättnad.

9. Ät nötter och frön

Att äta nötter och frön hjälper kroppen att hålla blodsockret på en jämn och låg nivå. Dessutom är nötter och frön fyllda med nyttigheter som antioxidanter, vitaminer, mineraler och nyttiga fetter – ämnen som dämpar sötsuget.

10. Ät protein

Protein är det näringsämne som mättar mest per kalori. Och den som vill undvika sötsug bör hålla sig mätt.