<p>Gör dig själv en tjänst och släng vågen, skriver <strong>Sofia "PT-Fia" Sjöström</strong> i ett blogginlägg: "Vågen visar bara din kropps vikt i siffror. Den missar så oerhört många viktiga stenar i det som bygger hälsa och välmående att det blir rent av ointressant att väga sig".</p>
1 av 3: <p>Gör dig själv en tjänst och släng vågen, skriver <strong>Sofia "PT-Fia" Sjöström</strong> i ett blogginlägg: "Vågen visar bara din kropps vikt i siffror. Den missar så oerhört många viktiga stenar i det som bygger hälsa och välmående att det blir rent av ointressant att väga sig".</p> Foto: Erik Dilexit
Vågen visar bara din kroppsvikt. Den tar inte hänsyn till andra faktorer.
2 av 3: Vågen visar bara din kroppsvikt. Den tar inte hänsyn till andra faktorer. Foto: iStock
Sofia Sjöström driver den populära bloggen PT-Fia.
3 av 3: Sofia Sjöström driver den populära bloggen PT-Fia.

PT-Fia: Gör dig själv en tjänst – släng vågen!

PT-Fia har fått nog av viktångesten.

I ett uppmärksammat blogginlägg uppmanar hälsobloggaren Sofia Sjöström alla att kasta ut vågen – en gång för alla!

"Gemene man klarar sig alldeles utmärkt utan en våg och jag uppmuntrar alla till att kasta ut skiten", skriver hon.

Så här några veckor in på det nya året är det många som kämpar med både kost och träning.

På gott och ont.

Sofia "PT-Fia" Sjöström, som driver en av Sveriges största träningsbloggar, får många mejl av läsare som är "fast i vågens kedjor". Något som gör henne ledsen.

"Många beskriver en lycka över att de har kommit igång med träningen, känner sig piggare och får resultat, men att allt förstörs när de upptäcker att vågen står stilla", skriver hon i ett uppmärksammat blogginlägg.

För Hälsoliv berättar Sofia Sjöström:

– Jag upplever att det är så många som är så fast i siffror och vikt. Det är oerhört frustrerande att se hur många som fortfarande låter vågen styra självkänsla, mående och hur vi se på oss själva.

LÄS MER: 10 coola träningsbloggar du borde följa!

"Vågens siffror är långt ifrån sanningen"

PT-Fia påminner därför om att det finns så mycket som en våg inte tar hänsyn till. Den visar till exempel inte hur stark du är, hur du mår, hur du sover, hur mycket muskler du har eller hur dina kläder sitter.

Vågen visar inte heller hur frisk du är eller hur din grundhälsa är.

Den visar helt enkelt bara din kropps vikt i siffror - därför blir det ointressant att väga sig, menar Sofia.

"Vågens siffror är långt ifrån sanningen och visar en alldeles för tunn bild av verkligheten. Det är ytterst få personer som behöver väga sig. Gemene man klarar sig alldeles utmärkt utan en våg och jag uppmuntrar alla till att kasta ut skiten", skriver PT-Fia i inlägget.

LÄS MER: Bianca Kronlöf: "Jag slängde vågen och har aldrig mått så bra"

"Vi behöver mindre siffror och mer sunt förnuft"

Vad har du fått för respons?

– Väldigt kärleksfull! Många tackar för påminnelsen och mailar sina egna berättelser om hur vågen styr deras liv. Det är fruktansvärt och väldigt berörande. Jag hoppas att vi under 2016 skapar mer hälsa och mindre hets, säger hon till Hälsoliv och fortsätter:

– Jag har tidigare skrivit inlägg med liknande tema och kommer antagligen att göra det igen. Vi behöver mindre siffror och mer sunt förnuft. Vikten säger inte mycket vettigt om din hälsa.

LÄS MER: Har du fastnat i kravet på att vara hälsosam?

"Vi behöver mindre siffror och mer sunt förnuft. Vikten säger inte mycket vettigt om din hälsa", säger PT-Fia, som driver en av Sveriges mest populära hälsobloggar, till Hälsoliv. Foto: Erik Dilexit

PT-FIA

Namn: Sofia Sjöström.

Ålder: 27.

Familj: Sambo.

Bor: Stockholm.

Gör: Hälsoinspiratör, träningsredaktör, skribent, personlig tränare, kostrådgivare, bloggare. Driver den prisbelönta bloggen PT-Fia.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!