Hög press på jobbet påverkar inte bara vårt psyke.
Hög press på jobbet påverkar inte bara vårt psyke. Foto: Shutterstock

Pressat jobb får kvinnor att gå upp i vikt

Höga krav på jobbet ökar kvinnors risk att gå upp i vikt, enligt en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Umeå universitet. Sambandet syns oavsett om kvinnorna är högutbildade eller inte, medan det inte gäller för män.

"Det vi kunde se var att höga krav på jobbet spelade roll för kvinnornas viktuppgång, medan det för männen inte fanns någon association mellan höga krav och viktuppgång", säger Sofia Klingberg, forskare inom samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Studien omfattar drygt 3 800 svenskar som följts under 20 års tid. Deltagarna fick svara på frågor om hur de upplevde sin arbetssituation, och kvinnor som kände höga krav på jobbet hade drygt 20 procent högre viktuppgång än andra.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet 

Hoppas kunna minska risken

Forskarna har inte undersökt orsakerna till varför bara kvinnor påverkas.

"Men man kan tänka sig att det handlar om en kombination av krav på jobbet och att kvinnor oftare tar större ansvar för hemmet, vilket kan göra det svårt att hinna träna och leva hälsosamt", säger Sofia Klingberg.

Arbetsrelaterad stress har länge varit ett växande problem och forskarna menar att studien kan vara viktig ur ett folkhälsoperspektiv. Om man kan identifiera vilka grupper som är extra känsliga för stress har man också möjlighet att minska den stressen – vilket reducerar risken för både viktuppgång, hjärtkärlsjukdom och diabetes.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!