Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Nya sättet att gå ner i vikt - så ska du äta

Att räkna kalorier är inte det mest effektiva sättet att gå ner i vikt.
Istället ska du fokusera på att äta råvaror som håller dig mätt.
- Mer sunt förnuft och mindre krångel helt enkelt, det funkar långsiktigt, säger näringsfysiolog Fredrik Paulún som är kostexpert i nya hälsoappen Wellie.

Här är åtta enkla regler för dig som vill testa. 

Råris är bästa risvalet. Det är så pass obehandlat att det höjer blodsockret betydligt långsammare än exempelvis jasminris. Innehåller även mer fibrer som är bra för förbränningen.

Foto: Peter Knutson

1 av 8

1. Kostråden som hjälper dig att lyckas

För att gå ner i vikt behöver du inte väga din mat eller räkna kalorier - om du fokuserar på att äta råvaror som mättar bra och innehåller mycket vitaminer. Kostfilossofin i den nya hälsoappen Wellie utgår från just det.
- Det här är ett sätt att äta som man kan fortsätta med livet ut och det gör att det blir väldigt effektivt, säger Fredrik Paulún som står bakom den nya appen tillsammans med Bonnier News Lifestyle/Expressen. 
- Om du vet vilka råvaror du ska äta och vilka du ska undvika behöver du inte tänka på mängden. Du kommer bli mätt innan du ätit för mycket, säger Fredrik Paulún.
GÅ NER I VIKT MED WELLIE: Bli medlem här! 

Första tipset: Satsa på fullkorn – och undvik vitt vetemjöl
Ju mer fullkorn du väljer, desto bättre. Det gör dig mer tillfredsställd efter maten och du får dessutom mer näring än om du äter exempelvis vit pasta och vitt ris.
– Råris, quinoa, bovete, baljväxter, mathavre och matvete är exempel på fullkornsalternativ som ger betydligt större mättnad, säger Fredrik Paulún.
Vitt vetemjöl har ett väldigt högt GI och håller dig inte mätt särskilt länge.
– Det är bra om du kan försöka vänja dig av vid det. Många känner sig dessutom mindre svullna och trötta när de slutar med vetemjöl, säger Fredrik Paulún.
Ersätt vetemjölet med havregryn, råggryn, rågmjöl, fiberhusk (malda psyllliumsfröskal).  Testa exempelvis att göra amerikanska pannkakor med havregryn och mosad banan. Eller varför inte baka bröd på rågmjöl och fiberhusk.
Klicka vidare för att läsa alla tips!

1 av 8